A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Klorofill

A klorofillt a növények „vérének" is nevezik, mert molekulaszerkezete és kémiai összetétele csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval. A klorofill zöld színe a növények leveleiben található fotoszintetikus pigment. Ez a zöld festékanyag hatékony immunerősítő, amely segíti a szervezetben a sejtépítést, regenerálást fiatalító hatású.

A növények a klorofill, a víz és a széndioxid segítségével szénhidrátot termelnek. Minden növényi táplálékkal klorofill kerül a szervezetbe, s az emberi szervezetben is számos pozitív hatást fejt ki. Kutatások szerint segíti a sejtek regenerálódását, részt vesz a vörösvértestképzésben, erősíti a májat és támogatja annak méregtelenítő tevékenységét, továbbá erősíti a bélflórát és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét és nem utolsó sorban gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását.

A klorofill fogyasztásának nagyon nagy szerepe van az emberi szervezet méregtelenítésében és lúgosításában. A zöld növények a legjobban lúgosító ételek közé tartoznak. Ráadásul értékes tápanyaggal töltik fel a szervezetet: könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, aminosavakkal, klorofillal, enzimekkel és ásványokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat. Továbbá segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét. Antioxidáns szerepét oly módon is betölti, hogy a klorofill telis–tele van oxigénnel, amely igen kedvező a „jó“ baktériumok számára.

Természetes forrásai: a lucerna, a tarackbúza, az alga, a petrezselyem és az árpa.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.