A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z
L- La Li

Likopin

A likopin egy karotinoid típusú növényi festékanyag, mely a paradicsom és a pirospaprika színét adja.

Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, beleértve a rákot és a szívpanaszokat is. A májban, a tüdőben, a prosztatában, és a belekben rakódik le. A likopin megelőzi az LDL koleszterin oxidációját, és csökkenti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér rendellenességek kialakulását. Egy újabb kutatás, melyet 1998-ban publikáltak, kimutatta, hogy a paradicsom napi szintű fogyasztása legalább 40 mg likopint biztosít, mely elég az LDL koleszterin oxidációjának megakadályozására. Antioxidáns hatásával csökkenti a szervezet szemmel látható – bőr ráncosodása – és nem látható idő előtti öregedését.

Nincsenek ismert mellékhatásai, és az eddig információk szerint biztonságos emberekre és állatokra egyaránt. Ma már táplálékkiegészítőkben is alkalmazzák.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.