A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Pálmazsír

pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék. A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon, ami jelentős aggodalomra ad okot.  A felhasználás ellen több szervezet is lobbizik (Greenpeace, WWF), mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki még ma is , és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához. Ráadásul ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.

A pálmaolaj egészségügyileg sem hasznos, hiszen  egyszerű telített zsírsavról van szó, ami gyorsan emeli a vér koleszterinszintjét, tehát finoman szólva nem a legegészségesebb összetevő. Margarinok jelentős részben tartalmazzák, azonban ma már rengeteg élelmiszer, sőt a legtöbb kozmetikum alapanyaga. Sokan összekeverik az általunk is kedvelt kókuszolajjal, ami viszont egészséges, ezért fontos kihangsúlyozni,hogy a pálmaolaj kifejezetten egészségtelen élelmiszer!

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 1990 Ft/hó