A rostok (bővebb néven élelmi rostok) olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe.
Bár az élelmi rost nem egy tápanyag, mégis fontos összetevője étrendünknek. A rostoknak nagyon fontos szerepe van szervezetünk működésében. Hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést, az emésztést. Felszívják az epesav sóit és a koleszterint, megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét. A rosthiányos táplálkozás rövidtávon székrekedést, hosszútávon elhízást, cukorbetegséget vagy akár vastagbélrákot is okozhat
A rostoknak két fajáját különböztetjük meg:
- Vízben oldódó rostok: Zselésítő tulajdonsággal rendelkeznek, a víz mellett egyéb táplálékokat is megkötnek, lassítják és egyben hatékonyabbá teszik az emésztést. Jótékonyan hatnak a zsír- és szénhidrát-anyagcserére, csökkentik a vércukoringadozást, Gyomorbetegségek esetén megkötik a baktériumokat és segítik a gyorsabb gyógyulást.
- Vízben nem oldódó rostok: A vizet megkötik, így növelik a bevitt táplálék mennyiségét és elősegítik a jóllakottság érzését és a tápanyagok felszívódását csökkentik. Ez különösen fogyokúrák esetén hasznos.
Rostban gazdag élelmiszerek: gabonák, száraz hüvelyesek, magvak, egyes zöldségek és gyümölcsök.
Napi rost szükségletünk: Az ajánlott rostbevitel 25-35g, azonban ez nagyban függ a környezettől, életkortól, életmódbeli szokásoktól.