A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z
St Su Sz

Stevia

A Stevia az őszirózsafélék családjába tartozó, kb. 240-260 fajt számláló növénynemzetség. Az Észak-Amerika nyugati felén és Dél-Amerikában őshonos fajok lágy szárú vagy fás szárú, cserje termetű növények. A jázminpakóca (S. rebaudiana) nevű faj leveleit édesítésre használják, mivel a benne található szteviol glikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű.

A Stevia kivonatait a gyógynövény szárított, őrőlt vagy friss leveleiből készítik. A Stevia-kivonatok készítéséhez több módszer is ismert. A legtöbb folyamat a vízzel történő oldáson alapul: A levelekből a Stevia hatóanyagait kioldják, majd azokat tovább szűrik és finomítják. A finomítás során az elszíntelenítés és tisztítás eljárásait is alkalmazzák. Mivel a stevia kivonat extrém édes, így jellemzően Eritriollal keverik. A cukor teljes körű helyettesítésére kiválóan felhasználható, sütéshez és főzéshez a legideálisabb.

A Stevia fogyasztása biztonságos – Többek között az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (FDA) által is elfogadott tény, hogy a Stevia fogyasztása biztonságos az emberi szervezet számára.

A stevia stevia a clean eating táplálkozás egyik kedvelt édesítőszere. Előnyeit tekintve kalóriamentes és nem tartalmaz szénhidrátokat. Szemkben a cukorral és mesterséges édesítőszerekkel nem addiktív – azaz nem alakít ki függőséget. A mesterséges édesítőszerekkel szemben nem rákkeltő, sőt antioxidáns tartalommal is bír. Továbbá hőstabil, tehát 200 Celsius fokig nem bomlik fel sütésnél-főzésnél.

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 1990 Ft/hó