A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z
St Su Sz

Szejtán

Többnyire tönkölybúzából készül húspótló, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző módokon hőkezelik.

Fehérjetartalma hasonló a húséhoz, azonban annak aminósav profilja annál gyengébb. Zsírtartalma elenyésző.Magas B-vitamin, E-vitamin tartalma van.Tartalmaz továbbá réz, vas, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

A Clean Eating táplálkozásba alkalmanként jól beilleszthető, azonban jelentős glutén, valamint húsnál kedvezőtlenebb aminosavprofil miatt folyamatos hús helyettesítésr enem ajánlott.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.