A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Taurin

A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Ezért a glutamin után a második leggyakoribb aminosav az izomszövetben.

A taurin csökkenti az izomszövetek lebomlását, valamint növeli az izomerőt-és tömeget Utánozza az inzulin szerepét és segíti az aminosavak és a glükóz izomsejtekbe jutását.  Közkedveltségét azonban annak köszönheti, hogy jelentősen Javítja az agyi funkciókat és a memóriát, illetve a tanulási képességet is. Azonnali hangulatjavító hatású aminosav. A taurin segít agyi impulzusokat létrehozni azzal, hogy a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium sejtekből történő ki-és beáramlását segíti.

A taurin természetes úton termelődik testünkben. Ugyancsak előfordul a tojásban, a halban, a húsban és a tejben, azonban semmilyen növényi eredetű fehérje nem tartalmazza. A legtöbb energiaitalhoz adagolják, azonban ma már széles kínálatban elérhető jóval egészségesebb táplálékkiegészítők formájában is.

A taurin hatását fokozza ha cinkkel egyidejűleg fogyasszák, azonban extrém magas mennyiségek toxicitást okoznak, ami hasmenést, depressziót, rövid távú memóriavesztést és fekélyt eredményezhet.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.