A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Vas

A hemoglobin egyik összetevőjeként, a vas szállítja az oxigént és a szén-dioxidot a sejtekbe és sejtekből. Több enzim komponense, így létfontosságú az energia előállításához. Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz. Szükség van vasra a vörösvértestek festékanyagának képződéséhez. Ugyancsak elengedhetetlen az izmok vörös festékanyagának (mioglobin) és bizonyos enzimeknek a keletkezéséhez. A vas tehát az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A szervezetben jelen lévő vastól függ, mennyi oxigén jut el az agyhoz, a szívhez, a májhoz, az izmokhoz és a többi szövethez. Szükség van rá a növekedési folyamatokban, fokozza az ellenálló képességet a betegségekkel szemben. Elengedhetetlen a jó közérzethez, a megfelelő szellemi teljesítményhez, az egészséges bőrhöz.

A vas napi ajánlott bevitele 14mg. Hatását támogatja a C-vitamin (növeli a vas felszívódását), E-Vitamin, a Kalcium, folsav, foszfor. Hatását csökkenti a csersav (tea, kávé), fitátok (búzakorpa), foszfátok (szénsavas italok, élelmiszer adalékanyagok), savlekötők, magas cink bevitel.

A vas legjobb forrásai: liszt, zabpehely, bab, spárga, dió, őszibarack, tojássárgája, vőrös húsok, sertés- és marhamáj, szív, vese, nyers kagyló. 

 

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 1990 Ft/hó