A likopin egy karotinoid típusú növényi festékanyag, mely a paradicsom és a pirospaprika színét adja.
Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, beleértve a rákot és a szívpanaszokat is. A májban, a tüdőben, a prosztatában, és a belekben rakódik le. A likopin megelőzi az LDL koleszterin oxidációját, és csökkenti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér rendellenességek kialakulását. Egy újabb kutatás, melyet 1998-ban publikáltak, kimutatta, hogy a paradicsom napi szintű fogyasztása legalább 40 mg likopint biztosít, mely elég az LDL koleszterin oxidációjának megakadályozására. Antioxidáns hatásával csökkenti a szervezet szemmel látható – bőr ráncosodása – és nem látható idő előtti öregedését.
Nincsenek ismert mellékhatásai, és az eddig információk szerint biztonságos emberekre és állatokra egyaránt. Ma már táplálékkiegészítőkben is alkalmazzák.