Marhahús a clean eatingben?

testépítés marhahús clean eatingA táplálkozási elvek sokasága között ma már mindenről terjed érv és ellenérv is. Sokak szerint a marhahús egy túlzottan nehéz, egészségtelen húsféle, mások szerint viszont igazi csemege. A fitnesztáplálkozás iránt érdeklődők is vallanak ellentétes elveket. Egyes testépítők szerint a marha magas kreatin tartalma miatt kötelező testépítőknek, míg mások óva intenek a nehéz emészthetőséget, vagy éppen a magas koleszterinszintre hivatkozva. Most mi is megmondjuk a tutit a marha fogyasztásával kapcsolatban.

A marha a vörös húsok közé tartozik. ez nem csupán egy elnevezés.  Minden izomcsoport vörös és fehér izomrostok keveréke, és amelyikben dominálnak a vörös rostok, azokat nevezzük vörös húsoknak. Mivel a húsok színét két vastartalmú pigment, a hemoglobin és a mioglobin mennyisége határozza meg a vörös húsok több vasat tartalmaznak, ami mindenképp előny, hiszen a hús jelenti az emberek számára a legfontosabb felszívódó vasforrást. A marhahús a vas mellett kiemelkedő foszfor forrás, ami a csontjaink és a fogaink alapvető tápanyaga, de nagy mennyiségben tartalmaz B12 vitamint és cinket is. A testépítők által gyakran hangoztatott óriási kreatin-mennyiség viszont tévhit. A marhahúsban ugyanis 10%-kal kevesebb kreatin van, mint a sertéshúsban. Összesen 4,5g kilónként, ami nem csupán, hogy alacsony mennyiség, de ráadásul ebben a formában fogyasztva alig hasznosul.

marhahús

A marhahús ellen gyakran felhozott érvek között sajnos vannak helytállóak is, de azért a helyzet mégsem olyan borús. A marhahúst talán a legtöbb kritika, magas telített zsírsav tartalma miatt érte és tény, hogy e tekintetben a többi állatfajjal és főként a növényi olajokkal szemben zsírsav-összetétele jelentősen a telített zsírsavak irányában tér el. (Aki még nem tette, elolvashatja a zsírokról szóló összefoglaló írásunk ebben a cikkben.) Habár egyes táplálkozási szakértők már ezt is vitatják, mi továbbra is úgy tartjuk, hogy a telített zsírsavak egy bizonyos mennyiségen túl károsak a szervezetre. Kicsit javít a dolgon, hogy a marhahús zsírtartalmának a többi húshoz képes jóval magasabba a konjugált linolsav, ismertebb nevén a CLA tartalma. A CLA a modern kutatások szerint kiemelkedően egészséges zsírféle, ami mérsékli a vércukor szintet és rákellenes hatása is jól mérhető. Ami miatt fitneszes berkekben viszont igen kedvelt a CLA, az a tulajdonsága, hogy segít a zsírmentes izomtömeg építését.

A marhahús emészthetősége sem tévhit. Az egyes ételek emészthetőségi versenyében a marha sajnos az utolsók között kullog, mivel akár 6-7 órán keresztül is a gyomorban maradhat. Ez idő alatt felesleges terhelés ad a gyomornak, emésztési bántalmakat (gyomorégés, felfúvódás), álmosságot okozva.  Azt tudnunk kell azonban, hogy a köretekkel vegyülve az étel emészthetősége javulhat, de legalábbis elkerülhetőek az említett bántalmak ezért kiemelten fontos, hogy a marhához megfelelő köretet párosítsunk. A megfelelő párosításnál figyelembe kell vennünk, hogy a marha hús rendkívül savasít és annak már említett zsírtartalmát is. Ezek alapján egy jó marhasülthöz leginkább párolt zöldségeket, vagy salátát javaslunk mint sem szénhidrátdús köretet.

marhahús salátával

A fentieken túl még két fontos dolgot kell figyelembe vennie annak, aki clean eating étrendjébe szeretné beilleszteni a marhahúst. Az egyik, a hús minősége. Hogy elkerüljük a koleszterinbombát és a felesleges kalóriákat, mindenképp csak sovány részt válasszunk! Ezek: bélszín, hátszín, fehér- és feketepecsenye, esetleg lapocka. Fontos az is, hogy csak hentestől vásároljunk frissen vágott húst. A bevásárlóláncos dobozolt húsok minősége sokkal rosszabb, gyakran tartalmaz adalékanyagokat, illetve az állott húst nem tudjuk kiszúrni a dobozba fúj gázanyag elszíneződést gátló hatása miatt.  A másik pedig a marha elkészítésének módja. A legjobb, ha nem használunk extra zsiradékot és grillezve fogyasztjuk a húst, de mindenképp kerülve a szenes és gyújtófolyadékos grillezést. Az is nagyon finom tud lenni, ha sütőzacskóban, hozzáadott zöldségekkel sütjük meg. Érdemes ügyelni a mennyiségre is, hiszen egy nagy adag marhasült ízélménye nem biztos, hogy megéri a több órás kajakómát.
Mindent összevetve a clean eatingben természetesen nem kell tiltanunk a marhát. Élettanilag koránt sem olyan veszélyes, mint ahogy a régi elméletek hangoztatják, sőt bizonyos szempontból jobb is. Az ízélmény tekintve szintén verhetetlen. Egyedül az emésztésre gyakorolt terhelő hatása miatt kell korlátokat tartanunk. Figyelnünk az elkészítésre és a köretekre, valamint arra, hogy napi rendszerességgel azért ne fogyasszuk, de hetente egyszer minden további nélkül. Annak aki szereti a marhát, de emésztőrendszerét is óvná érdemes ugyanannyi húsmentes napot tartania, mint ahányszor vörös húst fogyaszt.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom