Mennyi az annyi? – Naponta hányszor érdemes étkezned?

Mindenki hallotta már a régi mantrát: naponta ötször-hatszor együnk kis adagokat, mert így sokkal gyorsabb lesz az anyagcserénk. Ez sokáig szentírásként élt a fitneszvilágban, azonban ezt a mítoszt mára már számtalanszor megcáfolták, különféle reprezentatív mintavételű emberkísérletekkel.

De rosszul döntünk, ha napi sokszor eszünk kis adagokat?

Aztán ott vannak a különféle átmeneti böjtök: a harcosok étrendje, az Eat-Stop-Eat, a LeanGains vagy a Kinobody – mindegyiknek az a lényege, hogy napi étkezéseinket korlátozzuk egy bizonyos (általában 4 és 8 óra közötti) idősávra. Például a napi utolsó és másnapi első étkezésünk közt teljen el 12-16 óra. Úgy tartják, ezzel a böjtöléssel – az 1-2 hetes átállási időszak után – napközben energikusabbak leszünk, és több zsírt tudunk elégetni. Ráadásul nem kell folyton megszakítanunk aktuális teendőinket – nem veszi el fél napunkat a főzés és az evés.

A legtöbb kutatás szerint ebben valóban van ráció, és sokaknál pozitív hatású az átmeneti böjtölés – de ez azt jelenti, hogy nekünk is így kéne étkeznünk?

És persze ne feledkezzünk el a klasszikus reggeli-ebéd-vacsora szentháromságról sem: bár szigorú a reggeli, déli majd csak esti étkezés nálunk már főleg csak az idősebb korosztályra jellemző – akik gyakran pontban délben ülnek le az asztalhoz –, de például az olaszoknál manapság is csak napi háromszor esznek a legtöbben.

Igazuk van vajon?

Hányszor együnk? Egyszer, mint a harcosok; kétszer, mint a LeanGains rajongók; háromszor, mint az olaszok – vagy hatszor, mint a testépítők?

Az igazság egyszerű: ha sok vizet iszunk, nagyrészt egészséges, tiszta alapanyagokból készült ételeket fogyasztunk és nem viszünk be több kalóriát annál, mint amennyit elégetünk, akkor csak a testünkre kell hallgatnunk.

Számoljuk ki, naponta mennyi kalóriára van szükségünk célunk eléréséhez (testsúlyunk megtartásához, zsírcsökkentéshez vagy izomnöveléshez), és osszuk el ezt a kalóriakeretet egy-kettő-három-öt-hat étkezésre.

Először is, mindenképp érdemes konzultálnunk orvosunkkal – ha valamilyen betegségünk van, akkor pedig egyenesen kötelező! – aztán ha zöld jelzést kapunk, próbáljuk ki mindegyik fenti étkezési formát egy-két hétig – és ki fog derülni, melyik jön be nekünk a legjobban.

Sokan vannak, akik egész nap szeretnek csipegetni; nem akarnak nagyokat enni, inkább sokszor esznek keveset, és így érzik jól magukat.

Akadnak, akik a királyi reggelire esküsznek és egy laktató ebédre – aztán vacsorára már nem kívánnak semmit.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/kezdd-tisztan-a-napot-3-tokeletes-clean-eating-reggeli/

Vannak, akik a nap végén szeretnek elfogyasztani egy méretes tápanyagokban gazdag, laktató (de egészséges) fogást. Például ezt:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/carbonara-spagetti/

Mások pedig akkor érzik jól magukat, ha felkelés után reggeliznek, délben megebédelnek, majd este nyolckor elfogyasztják a vacsorát.

Nincs szuperképlet, ami mindenkinek megfelel. Ne vessük el kapásból semelyik lehetőséget – próbáljuk ki őket, és biztosan megtaláljuk azt, amelyik illik életstílusunkhoz, és könnyen tartani tudjuk.

Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – 7 napos pénzvisszafizetési garanciával!

???? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
???? Kipróbált, bevált mintaétrendek

???? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!

???? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom