Mezőgazdasági kiállítás és vásár – ott a helyed!

Már csak néhány nap, és újra megnyitja kapuit az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, azaz az OMÉK!

Széchenyi állatbemutatójától a Hungexpoig

Az OMÉK múltja egészen 1829-ig nyúlik vissza: ekkor hívta életre Széchenyi István gróf az első, akkor még állatbemutatóként megvalósuló rendezvényt. Célja a kereskedők és a vásárlók közötti kapcsolatok erősítése, a modern kor kihívásainak megfelelni képes agrárium felépítése volt. Mert ahogy ő fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Volt mire alapoznia. A magyar élelmiszerek és termények évszázadok óta, európai viszonylatban is kimagasló értéket képviseltek. Az OMÉK-nak kiemelt szerepe van abban, hogy a magyar termékek szerte a világban megállják a helyüket.

Az OMÉK küldetése, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a 21. századi mezőgazdaság vívmányait. Célja, hogy bemutassa az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit és az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, emellett szakmai fórumot biztosít az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák.

OMÉK 2021 – ott a helyed!

Lássuk, milyen programok, látnivalók várnak rád, ha kilátogatsz 2021. október 7. és 10. között a HUNGEXPO E és B pavilonjaiba!

A B pavilonban a „Hungarikumok” elnevezésű standnál interaktív foglalkozásokon, attrakciókon keresztül ismerkedhetsz meg a hungarikumokkal és nemzeti értékeinkkel. A programok között szerepel a Kalocsai pingálás, a solymászat bemutató, operettelőadás, illetve busómaszk faragás.

Ezen túl „Kárpát-medence kincsei” elnevezéssel kistermelői vásár és mesterség-bemutató vár, ahol hazai és határon túli termelők portékáiból vásárolhatsz kedvedre.

A B pavilonban kialakított „Gyermek szigeten”, a legfiatalabb korosztályt báb előadások, koncertek és kényelmes pihenőrész várja.

Az őshonos udvar főleg a fővárosi nagyközönség – ezen belül a gyermekek számára – nyújt bepillantást a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.

Az E pavilonban szakmai bemutatkozások, előadások kapnak teret. Mellettük itt kapnak kiemelt helyet a szakmai szervezetek. A szakmai előadások fókuszában az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés állnak.

Ha érdeklődsz a kiváló magyar borok iránt, akkor is érdemes benézned az E pavilonba: a borszemináriumi téren – a kulturált borfogyasztás jegyében – tematikus, vezetett kóstolókon és előadásokon történő részvétellel mélyítheted el borismereteidet.

A 2021. évben az OMÉK nem különálló rendezvényként, hanem az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő eseményeként valósul meg a HUNGEXPO területén belül az E és B pavilonokban 2021. október 7- 10. között.

A rendezvényt a világkiállításra érvényes belépőjeggyel lehet látogatni, melyet online formában és a helyszínen is meg lehet vásárolni. Jegyvásárlás: https://omek.amc.hu/jegyek/

Az OMÉK-ról további infókat találsz a cikk támogatója, az Agrármarketing Centrum oldalán, ide kattintva!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: