Miért eddz lábra?

Aki nem edz lábra annak teste egyenlőtlenül fog fejlődni, ami egy szint fölött már komoly esztétikum-béli zavarokat okoz. Ezt tudjuk, hiszen biztos Te is találkoztál már olyan bicepszkirállyal, aki rendszeresen ellógja a lábnapokat és ettől bizony úgy néz ki mint egy rajzfilm figura. Mostani cikkünkben inkább arról lesz szó, hogy az egységes izomzat okozta esztétikus megjelenés mellett miért hasznos még, ha rendszeresen edzel lábra is.

Erő és magasabb szintű atlétikai teljesítmények

Aki erős combbal és törzzsel rendelkezik annak egész teste erős lesz. Gondolj bele, hogy a legalapvetőbb lábgyakorlatok, mint a guggolás és a felhúzás annyira kemény testépítő gyakorlatok, hogy nem csak a combot edzik meg. Olyankor megfeszül minden izomrost, tehát így az egész tested erősebb lesz. Viszont ha kihagyod ezeket a gyakorlatokat, akkor csak a felsőtested erejét növeled. És hiába van sziklaszilárd erős felsőtested, ha az alsótested olyan gyenge, hogy egy kis lökéstől eldőlsz.
Ráadásul a legtöbb sporthoz nagyobb szükség van az erős alsótestre (ugrás, futás, stabilitás miatt), ezért igazán atletikus csak jó combokat lehetsz.

láb edzés

Nagyobb izomtömeg

Kutatások kimutatták, hogy az olyan nagy erőkifejtést igénylő alapgyakorlatok, mint a már említett guggolás és felhúzás növelik az izomépítést elősegítő hormonokat, mint a növekedési hormon és a tesztoszteron. Hacsak nem injekciózod magad ezek szintetikus változataival, akkor nincs mese, rá kell szoknod a kemény lábedzésre, mert más gyakorlatok nem igénylik a test akkora erőkifejtését, hogy annak eredménye hormonálisan is jelentkezzen.

Szálkásabb, minőségibb izomzat

Egy lábnapon jóval több kalóriát égetsz el, mint bármelyik edzésnapon. Mindegy, hogy guggolásról, vagy egy kemény lábtoló gyakorlatról van szó rengeteg energiát éget a tested és a pulzusod is jócskán megemelkedik. Ehhez még hozzá jön az előző pontban említett magasabb hormontermelés, aminek szintén pozitív hatása van a száraz izomzatkialakításában.

lábedzés hatásai

Tökéletes fenék

Ha a lábad edzed a feneked is edzve lesz! Vannak célzottan a hátsó részre dolgozó gyakorlatok, azonban ezekkel nem építhető igazán jó fenék, inkább csak a formálásra jók. Ezért főként a guggolás, felhúzás, vagy a román felhúzás azok a gyakorlatok, amikkel megalapozhatod fenékizmaid. Lányok edzésénél ez elengedhetetlen és nem is vita tárgya,  de a férfiak esetében sem előnyös ha lapos hátsó lötyög a nadrágban.

lábedzés nőknek

Mentális erő

A lábedzés kifejezetten kemény dolog. Olyankor az ember körül megszűnik a világ, majd megtanul csillagokat látni. Kemény dolog, amihez nem csak testileg, de mentálisan is erősnek kell lenni. A legkomolyabb testépítők rendszeresen meditálnak lábedzés előtt, de vannak olyanok aki már előző nap kezdik a ráhangolódást fejben. Ha rendszeresen lábazol nem csak izmos combokat, de mindent legyűrő akaratot is építesz magadnak.

Esztétikum és szimmetria

Végül jöjjön az, amire mindenki elsőként gondol. Egy szimmetrikus, szép testnek feltétele, hogy a felsőtest izomzata egységben legyen az alsó test izomzatával. Oké, nem mindig látszik és eltakarhatod az utcán, de mit teszel a strandon, öltözőben, vagy épp ha valakivel összebújsz? Ne azért eddz, amit a többség lát! Eddz azért, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból és  esztétikus külsővel bizonyítsd, hogy belső értékeid is hibátlanok!

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Regisztrálj éves tagságot nálunk >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: