A vegetáriánus életmód egyre divatosabbá válik a 21. században, ugyanakkor sok tévhit és vita is övezi „húsmentes” táplálkozást. A súlyfelesleg leküzdésében, a kíméletes életvitelben biztosan segítséget nyújthat, ugyanakkor a fontos vitaminok és ásványi anyagok pótlására oda kell figyelni. A CleanEating csapata igyekszik hasznos útmutatással szolgálni azok számára, akik kacérkodnak a vegetáriánus étrendra való áttéréssel.
A vegetáriánus és a vegán táplálkozás nem összekeverendő. Előbbi csoportba tartozók „csupán” a húsok fogyasztásáról mondanak le, más állati eredetű ételt, tojást vagy tejterméket beépíthetnek az étrendjükbe. Utóbbi mindezekről teljes mértékben lemond, sőt a halételek is tiltólistán szerepelnek.
![Vegetáriánus](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/03/Vegetáriánius-1-700x467.jpg)
Miért lesz valaki vegetáriánus?
Több oka is lehet. Az egyik az egészség megőrzése, hiszen az állati húsok manapság sokféle adalékanyaggal vannak kezelve. Ilyen például az antibiotikum, amit azért vetnek be a tenyésztők, mert így képesek megóvni az állatokat a fertőzésektől. Ezzel akaratlanul az embert is „mérgezik”, hiszen az általuk feldolgozott húsok ugyanúgy „szennyezettek” lesznek, amiket később emberi fogyasztásra értékesítenek.
A másik ok többnyire az, hogy a környezeti erőforrások túlzott kizsákmányolása ellen szeretnének fellépni. A logika alapja úgy szól: ha kevesebb húst eszel, kevesebb állatot vágnak le. Ebben valóban van igazság, hiszen például Dél-Amerikában, az Amazonas esőerdeje többek között azért is tűnik el folyamatosan, hogy a fogyasztást kielégítve több húst tudjanak előállítani. Kell ugyanis a hely a különböző iparágnak, így a marhahús előállításának is.
Milyen előnyei vannak a vegetáriánus étrendnek?
Tudományos felmérések kimutatták, hogy a vegetáriánus életmódot folytatók koleszterin szintje alacsonyabb, mint azoké, akik fogyasztanak húsokat. Továbbá körükben ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek, de az alacsonyabb vérnyomás kialakulásában is segít. Egyes kutatások még azt is bebizonyították, hogy az allergiás tünetek visszaszorításában, valamint a mentális egészség megőrzéséhez is sokat tesz.
https://cleaneating.hu/tudastar/bulgur-es-kuszkusz-a-nepszeru-alternativ-koretek/
Tudtad? A vegetáriánus étrenddel csökkentheted a súlyfelesleg kialakulásának kockázatát.
A vegetáriánusokról általánosságban elmondható, hogy kevesebb zsírt vesznek magukhoz, ugyanakkor több rostot visznek be az étkezéseik során. Ez utóbbi gyorsítja az anyagcserét, tisztítja a bélfalakat, ennélfogva pedig az elhízás veszélyét is csökkenti.
Milyen hátulütői lehetnek a vegetáriánus étrendnek?
Mivel a vegetáriánusok nem fogyaszthatnak húst, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a szervezet nem jut elég fehérjéhez. Hogy ez miért nagy baj? A húsok bővelkednek aminosavakban, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges életmód megőrzésében. A szálkás, izmos test eléréséhez, fenntartásához elengedhetetlen, hogy napi szinten fogyasszunk nagy mennyiségű fehérjét, tehát a húsókból kieső részt valahonnan pótolni kell. Erre vannak remek alternatívák, ilyen például a spárga, a spenót, a brokkoli, a lencse és a magvak.
https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/gyors-es-konnyu/mediterran-tokehal-recept/
Mivel lehet még pótolni a fehérjét?
Remek megoldások sorával lehet találkozni a piacok, boltok polcain. Elsősorban a túró emelkedik ki a sorból, hiszen 100 grammjában meglehetősen sok fehérjét tartalmaz. Emellett a tojás, a halak és a szója szintén kiemelkedő tápanyagtartalmú étel a vegetáriánus étrendet követők számára. A szójatej egy olyan alternatíva, ami kiváló választás lehet, hiszen tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat.
Milyen veszélyek állnak fenn?
Amennyiben vegetáriánus vagy, elképzelhető, hogy a korlátozott táplálkozási lehetőségek miatt nem veszel magadhoz elég vitamint és ásványi anyagot. Ezeket lehet pótolni étrendkiegészítő formájában.
Milyen ételeket fogyasszunk, ha a vegetáriánus életmód mellett döntünk?
A hal a legjobb választás, hiszen egészséges zsírokban (Omega-3-zsírsav) és fehérjében is gazdag. Könnyen beszerezhető a lazac, tonhal, makréla, de fagyasztott formában számos másik változathoz is könnyen hozzájuthatunk. A vitaminokat zöldségek és gyümölcsök formájában érdemes bevinni, de a szénhidrát fogyasztásáról sem feledkezhetünk meg, mely nagyjából az 55 százalékát teszi ki az ilyen étrendet választóknak.