Minden, amit a vegetáriánus életmódról tudni érdemes

A vegetáriánus életmód egyre divatosabbá válik a 21. században, ugyanakkor sok tévhit és vita is övezi „húsmentes” táplálkozást. A súlyfelesleg leküzdésében, a kíméletes életvitelben biztosan segítséget nyújthat, ugyanakkor a fontos vitaminok és ásványi anyagok pótlására oda kell figyelni. A CleanEating csapata igyekszik hasznos útmutatással szolgálni azok számára, akik kacérkodnak a vegetáriánus étrendra való áttéréssel.

A vegetáriánus és a vegán táplálkozás nem összekeverendő. Előbbi csoportba tartozók „csupán” a húsok fogyasztásáról mondanak le, más állati eredetű ételt, tojást vagy tejterméket beépíthetnek az étrendjükbe. Utóbbi mindezekről teljes mértékben lemond, sőt a halételek is tiltólistán szerepelnek.

Vegetáriánus
Vegetáriánus életmód

Miért lesz valaki vegetáriánus?

Több oka is lehet. Az egyik az egészség megőrzése, hiszen az állati húsok manapság sokféle adalékanyaggal vannak kezelve. Ilyen például az antibiotikum, amit azért vetnek be a tenyésztők, mert így képesek megóvni az állatokat a fertőzésektől. Ezzel akaratlanul az embert is „mérgezik”, hiszen az általuk feldolgozott húsok ugyanúgy „szennyezettek” lesznek, amiket később emberi fogyasztásra értékesítenek.

A másik ok többnyire az, hogy a környezeti erőforrások túlzott kizsákmányolása ellen szeretnének fellépni. A logika alapja úgy szól: ha kevesebb húst eszel, kevesebb állatot vágnak le. Ebben valóban van igazság, hiszen például Dél-Amerikában, az Amazonas esőerdeje többek között azért is tűnik el folyamatosan, hogy a fogyasztást kielégítve több húst tudjanak előállítani. Kell ugyanis a hely a különböző iparágnak, így a marhahús előállításának is.

Milyen előnyei vannak a vegetáriánus étrendnek?

Tudományos felmérések kimutatták, hogy a vegetáriánus életmódot folytatók koleszterin szintje alacsonyabb, mint azoké, akik fogyasztanak húsokat. Továbbá körükben ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek, de az alacsonyabb vérnyomás kialakulásában is segít. Egyes kutatások még azt is bebizonyították, hogy az allergiás tünetek visszaszorításában, valamint a mentális egészség megőrzéséhez is sokat tesz.

https://cleaneating.hu/tudastar/bulgur-es-kuszkusz-a-nepszeru-alternativ-koretek/

Tudtad? A vegetáriánus étrenddel csökkentheted a súlyfelesleg kialakulásának kockázatát.

A vegetáriánusokról általánosságban elmondható, hogy kevesebb zsírt vesznek magukhoz, ugyanakkor több rostot visznek be az étkezéseik során. Ez utóbbi gyorsítja az anyagcserét, tisztítja a bélfalakat, ennélfogva pedig az elhízás veszélyét is csökkenti.

Milyen hátulütői lehetnek a vegetáriánus étrendnek?

Mivel a vegetáriánusok nem fogyaszthatnak húst, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a szervezet nem jut elég fehérjéhez. Hogy ez miért nagy baj? A húsok bővelkednek aminosavakban, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges életmód megőrzésében. A szálkás, izmos test eléréséhez, fenntartásához elengedhetetlen, hogy napi szinten fogyasszunk nagy mennyiségű fehérjét, tehát a húsókból kieső részt valahonnan pótolni kell. Erre vannak remek alternatívák, ilyen például a spárga, a spenót, a brokkoli, a lencse és a magvak.

https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/gyors-es-konnyu/mediterran-tokehal-recept/

Mivel lehet még pótolni a fehérjét?

Remek megoldások sorával lehet találkozni a piacok, boltok polcain. Elsősorban a túró emelkedik ki a sorból, hiszen 100 grammjában meglehetősen sok fehérjét tartalmaz. Emellett a tojás, a halak és a szója szintén kiemelkedő tápanyagtartalmú étel a vegetáriánus étrendet követők számára. A szójatej egy olyan alternatíva, ami kiváló választás lehet, hiszen tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat.

Milyen veszélyek állnak fenn?

Amennyiben vegetáriánus vagy, elképzelhető, hogy a korlátozott táplálkozási lehetőségek miatt nem veszel magadhoz elég vitamint és ásványi anyagot. Ezeket lehet pótolni étrendkiegészítő formájában.

Milyen ételeket fogyasszunk, ha a vegetáriánus életmód mellett döntünk?

A hal a legjobb választás, hiszen egészséges zsírokban (Omega-3-zsírsav) és fehérjében is gazdag. Könnyen beszerezhető a lazac, tonhal, makréla, de fagyasztott formában számos másik változathoz is könnyen hozzájuthatunk. A vitaminokat zöldségek és gyümölcsök formájában érdemes bevinni, de a szénhidrát fogyasztásáról sem feledkezhetünk meg, mely nagyjából az 55 százalékát teszi ki az ilyen étrendet választóknak.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom