Mióta létezik a Clean Eating?

Gyakran felmerül a kérdés egy diéta vagy életmód kapcsán, hogy mikor született meg az elképzelés – mikor alakult ki a rendszer, és milyen vélemények születtek róla?

Egy bizonyos támpontot ad számunkra, ha megismerjük az adott életmód hátterét. Egy régebb óta létező és a napjainkban is népszerű étkezési forma sokkal bizalomgerjesztőbb, mint egy új divathullám vagy egy ősrégi, rövid idő alatt hamvába halt kamudiéta.

A Clean Eating rövid története

A Clean Eating étkezési rendszer a kilencvenes évek közepén indult az Egyesült Államokban, és hamar jelentős népszerűségre tett szert, mivel rendkívül egyszerű szabályrendszerrel bír, könnyű hozzászokni, és egyszerűen beépíthető az átlagember napi rutinjába – de ezek mellett az élsportolók számára is jótékony hatású lehet.

A mozgalmat – valamint a Clean Eating kifejezést – az amerikai életmód-, egészség- és fitneszmagazinok organikus ételekkel és egészséges táplálkozással foglalkozó újságírói hozták be a köztudatba. Nem telt el sok idő, és máris egyre több étkezéssel foglalkozó szakmabeli híresség és neves szakértő kezdte el népszerűsíteni a tiszta táplálkozást – köztük Dr. David Katz, az amerikai Yale Egyetemen táplálkozási szaktekintélye.

Rengeteg szakkönyv, szakácskönyv is született a tiszta táplálkozásról – érdemes külön kiemelni közülük az emberi étkezés szociokulturális hátterével foglalkozó Michael Pollan értekezéseit, melyekben rámutat a tisztán étkezés társadalmi előnyeire is.

2007-ben ismét reflektorfénybe került a táplálkozási módszer: ebben az évben lényegében egyszerre jelent meg a fitnesz- és étkezésguru Tosca Reno “The Eat Clean Diet” című útmutatója, valamint Terry Walters  “Clean Food: A Seasonal Guide to Eating Close” című szakácskönyve, amelyek elképesztő népszerűségre tettek szert a hollywoodi sztárok között – a tiszta táplálkozás rajongói között megtaláljuk Nicole Kidmant, Halle Berryt, Angelina Joliet, Katy Perryt és Jessica Albát is.

Nem véletlen: a sztároknak mindig formában kell lenniük, és hektikus életmódjukhoz tökéletesen passzol egy ilyen könnyen formálható diéta.

A Clean Eating Magyarországon

Hazánkban 2013-ban vált ismertté a Clean Eating kifejezés, a jelenleg olvasott weboldal jóvoltából.

De egyáltalán mit takar a Clean Eating, vagyis a tiszta táplálkozás?

Ahogy a nevéből is látszik, a Clean Eating alapelve, hogy tisztán táplálkozzunk. Ez nem jelent mást, mint hogy a tányérunkra kerülő étel minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazzon – próbáljunk meg nemet mondani a tartósítószerekre, színezőanyagokra, mesterséges ízfokozókra, finomított cukrokra, a hidrogénezett zsírokra/olajokra és a különféle vegyi adalékanyagokra.

Egyszerűen fogalmazva: nézzük meg a termékek összetevőlistáját – általában minél rövidebb a felsorolás, annál jobb.

A legjobb, ha organikus (bio) élelmiszerek alkotják bevásárlólistánk nagyját – de ha ez nehezen megoldható, keressünk tiszta, természetben is előforduló tápanyagokat. Együnk főleg zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, húsokat, tojást, tejtermékeket és magvakat. Ezeket próbáljuk meg megbízható forrásokból, neves termelőktől beszerezni.

A legjobb, ha mi magunk készítjük el, amit eszünk, de ez természetesen nem mindig megoldható. Ha éttermi étkezésre vagy ételrendelésre kerül a sor, próbáljuk meg kerülni a “műételeket”: válasszunk olyan fogásokat és köreteket, amelyek valódi összetevőkből készültek. A bizonytalan eredetű gyorséttermi hamburger helyett inkább együnk grillezett húst burgonya- vagy rizskörettel – törekedjünk arra, hogy megtaláljuk az egészséges, de mégis ízletes alternatívákat.

Ez nem mindig fog sikerülni, de ha az esetek többségében odafigyelünk az étkezésünkre, máris élvezhetjük a Clean Eating jótékony hatását: több energiánk lesz, szebb lesz a bőrünk –  és a felesleges zsírpárnák is eltűnnek testünkről.

A tiszta táplálkozás tehát egy lassan harmincéves, szinte töretlen népszerűségű, elismert életmódot jelent – próbáljuk ki bátran, nem fogunk csalódni!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: