Mítoszvadászat: 12 tévhit a jógáról  

 

A “Yoga in America” ​​felmérés szerint 2016-ban az Egyesült Államokban körülbelül 36,7 millió jóga gyakorló volt, szemben a 2012-es 20,4 millióval. Négy év alatt ez több, mint 50 százalékos növekedést jelent és a trend globális szinten is megjelenik.  Ezzel arányban számos mítosz és ellentmondásos információ kering róla, ezért itt az ideje eloszlatni őket.  

Photo by Elly Fairytale from Pexels

1. Extra hajlékonynak kell lennünk  

Nem, nem feltétlenül. Ez egy olyan állítás, mintha azt mondanánk, hogy edzőterembe csakis formás testalkattal lephetünk be, vagy a zuhanyzáshoz tisztának kell lennünk. A jóga gyakorlásának vitathatatlan eredménye a rugalmasság és hajlékonyság, de egyáltalán nem az előfeltétele. 

Photo by Elly Fairytale from Pexels

2. Csak vékonyaknak és fiataloknak való    

Ha a jogára gondolunk, képzeletünkben megjelennek a pózokkal akrobatikázó tökéletes alakú nők, ám ez nem fedi a valóságot. A kép természetesen vonzó, és minden bizonnyal elősegítette a jóga iránti egyre növekvő érdeklődéstde ez valódi szándékának félrevezető ábrázolása. Jó tudni, hogy világszerte rengetegen űzik ezt a tevékenységet 30+ és szenior korban, továbbá a súlyfelesleg sem jelent akadályt. 

 

3. A jóga egy vallás  

A nyugati emberek számára a jóga vallásosnak tűnhet, hiszen a gyakorlatok egy része valóban szellemi szinten zajlik, viszont ettől nem válik vallássá.  

A mítosz eredete a jóga indiai gyökerekből származik, ahol a mantrákat és énekeket régóta használják. Ennek célja, hogy segítse az összpontosítást ezáltal a belső ébredést, vagyis a tudatosságot, de ez nem felekezeti jellegű, tehát bármilyen vallás gyakorlójaként jógázhatunk. 

Photo by Elly Fairytale from Pexels

4. A jóga csak a nyújtásról szól  

A jóga esszenciája a lélegzet.  Az igazi célja a test mozgatása, a lélegzettel való kapcsolatteremtés és a jelen pillanatban való maradás. A felesleges energia felszabadítása segít csökkenti a szervezet stressz szintjét. Emellett számos pozitív hatása ismert, mind testi és lelki síkon. 

 

5. Csak a vegetáriánus hippik jógáznak 

A jóga valóban olyan gyakorlatokból áll, amely ösztönzi az öntudatosságot, a szeretetet és a világgal való kapcsolattartást. Ahogy a jógázók egyre tudatosabbak és lelkiismeretesebbek cselekedeteikben, sokan olyan döntéseket hoznak, amelyek a hippihez hasonlónak tűnnek a külvilág számára. 

A 2016. évi jóga Amerikában felmérés szerint a gyakorlók fele környezettudatosan él, fenntarthatóan eszik, és időt szán valamilyen közöség javára. Ez mind pozitív tulajdonság, de egyben azt is jelenti, hogy a másik fele nem állítja, hogy eszerint él. Tehát hagyjuk el az előítéleteket, egyszer s mindenkorra. 

Photo by Elly Fairytale from Pexels

6. A jóga túl könnyű  

Igaz, nem a kemény sportok közé soroljuk, de sokkal nagyobb kihívást jelent, mint elsőre gondolnánk.  A jóga célja nem a hagyományos értelemben vett edzés, de aki könnyűnek találja, tetszés szerint nehezítheti. A jóga ereje ugyanis nem a “keménységben” rejlik. Különféle módosítási lehetőségek léteznek a pozíciókban, amelyek lehetővé teszik az egyedi különbségeket és képességi szintekhez való igazodást. 

 

7.  A jóga túl kemény 

A másik tévhit, amely látszólag ellentétes az előző állítással, miszerint a jóga túlságosan megerőltető tevékenység. Ha tartasz az új dolgok kipróbálásától, vagy csak attól, hogy nem leszel képes az adott ászanát (testtartás, póz) véghez vinni, ne érezd magad egyedül. Még a rendszeresen sportolók között is előfordul, hogy fizikai állóképességük dacára, a hajlékonysági feladatok nehéznek bizonyulnak. 

A jóga során megtapasztalhatjuk a legnagyobb tanulságokat, hogy hallgassunk a testünkre, a saját tempójukban haladjunk, és elengedjük az ítéletet és a kritikát. 

Photo by Elly Fairytale from Pexels

 

 8. A terhesség alatt nem szabad jógázni 

Amennyiben nem érezzük megterhelőnek, a testmozgás jó szívvel ajánlott a normál terhesség alatt.Ezek közül a jóga biztonságos és alacsony intenzitással sokáig számít a leendő anyukák számára ideális sportnak. 

Tehát a terhesség alatt is célszerű jógázni, főleg ha gyakolottak vagyunk benne. 

 

9. Drága eszközökre van szükség 

A jóga nem a külcsínről szól, hanem a lélegzet testben való áramoltatásárólhogy általa egy mélyebb kapcsolatot találjunk az énünkkel. Nem a felszerelésünkön múlik a siker, hanem az elhivatottságunkon. 

Photo by Elly Fairytale from Pexels

10. A jóga pózok kínosak  

Előfordulhat, hogy bátortalanul érezzük magunkat bizonyos pózok végrehajtásakorJó hír, ha megpróbálunk a gyakorlat tökéletes végrehajtására koncentrálni, akkor egész egyszerűen nem lesz idő azon morfondírozni, hogy mások körülöttem vajon mit látnak vagy gondolnak rólam. Mindenki a saját gyakorlatával van elfoglalvanem azért jár jóga órára, hogy minket nézzen. Hiszen mi sem bámészkodni járunk. Egy-egy kedves biztató szó pedig csodákra képes. 

 

11. Az igazi férfiak nem jógáznak 

Soha nem láttam még „Férfiaknak belépni tilos” táblát a jóga stúdió ajtaján és szerintem senki sem. És azt tudtad, hogy a jóga forradalmát a férfiak indították el? Történelmileg a legnagyobb jógatanárok szintén férfiak voltak és manapság is számtalan férfi, köztük LeBron James, Evan Longoria és Tom Brady gyakorolja a jógát.  

Photo by Elly Fairytale from Pexels

12. A jóga túl sok időt vesz igénybe 

A jógaórák nagy része 30, 60 vagy 90 perc hosszú, de manapság online bárki találhat rövidebb, csupán 5, 10 vagy 15 perces órát is. Ha tehát csak 10 perc áll rendelkezésre, akkor TV nézés vagy telefonozás helyett remek alkalom nyílik a gyakorlására.   

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Összefoglalva: Kifogások gyártása helyett, ugorjunk fejest egy újabb fitness kalandba. Aki bármelyik fent említett állításban kételkedik, keresse meg a legközelebbi jóga órát és próbálja ki! 

 Kellemes utazást kívánunk önmagunk belseje felé vezető úton.

 

Kezdj Fitt Életet rovat

Már az Instagramon is követhetsz: https://www.instagram.com/kezdjfitteletet/

Facebook: https://www.facebook.com/kezdjfitteletet

Pinterest: https://hu.pinterest.com/kezdjfitteletethu

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: