Napi egy alma az orvost távolt tartja! – Alma kisokos receptekkel

Van egy régi, talán már szakállasnak is mondható vicc:

Két férfi ugyanabba a lányba szerelmes. Az egyikük orvos, a másikuk gyümölcsöket termeszt. Mindketten udvarolnak neki, és mindennap visznek neki valami ajándékot, hogy kifejezzék hódolatukat. Az orvos minden reggel virágokkkal, édességekkel, ékszerekkel állít be – míg a gyümölcstermesztő esténként mindig egy-egy almát visz a lánynak.

A lány egy idő után kifakad:
– Az orvos szinte az összes pénzét rám költi, és szebbnél szebb dolgokkal halmoz el, te meg mindig csak egy almát hozol nekem… Miért?

A gyümölcstermelő elmosolyodik:
– Egyszerű – mondja. – Napi egy alma, az orvost távol tartja.

*

Miért pont az almát tartják az orvosok legnagyobb ellenségének? Mit tud ez a gyümölcs, amit a többi nem? Vagy csak egy jól hangzó, de alaptalan mondásról van szó? Spoiler: Nem. Az alma valóban jó fegyver lehet, ha el szeretnénk kerülni az orvosokat. Rengeteg pozitív élettani hatással bír, így mindenképp megéri neki helyet szorítanunk az étrendünkben.

De miért olyan jó az alma?

Az alma tele van különféle antioxidánsokkal, flavonoidokkal –  ezek segítik semlegesíteni a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, mindemellett pedig az immunrendszer erősítésében, a baktériumok és vírusok elleni védelemben, valamint a rák megelőzősében is fontos szerepet játszanak.

Ha szeretnénk élvezni az almában található antioxidánsok jótékony hatását, lehetőség szerint ne hámozzuk meg a gyümölcsöt – a legtöbb flavonoid az alma héjában található.

Ha fogyni szeretnénk, vagy épp izmot növelnénk, az alma akkor is kitűnő választás: kalóriatartalma alacsony (egy darab alma átlagosan 70-80 kalóriát tartalmaz), és mindemellett ízletes snacknek is tökéletes.

Mindemellett tele van rostokkal, ígyjó hatással van abélrendszerre és így az emésztésre is. Hasmenés és székrekedés ellen egyaránt remek választás – és a vastagbélrák megelőzésében, valamint a magas koleszterinszint és a cukorbetegség elleni harcban is segítséget nyújt.

Az alma – noha C-vitamintartalma nem kiemelkedő – dúskál az A- és B-vitaminokban és az ásványi anyagokban: tele van kalciummal, cinkkel, káliummal, fluórral, jóddal, szelénnel és cinkkel, amelyek mind segítenek az egészség megőrzésében és az immunrendszer megerősítésében.

Bátran mondhatjuk, hogy az almának ott a helye minden étrendben.

De hogyan fogyasszuk az almát?

Önmagában is mindig jó döntés, ha egy kis energiára vágyunk – de számos finom édességet készíthetünk belőle!

Például ínycsiklandó almás-fahéjas zabpalacsintát:

https://cleaneating.hu/recipe/kelt-almas-fahejas-zabpalacsinta/

Vagy almás-mandulás kockát:

https://cleaneating.hu/recipe/almas-mandulas-kocka/

De a klasszikus zabkását is felturbózhatjuk egy kis almával:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/gyors-es-konnyu/zabkasa-hazilag/

Fogyasszuk magában, házi almaléként vagy csináljunk belőle almateát – mindenhogy jó választás, ha szeretnénk megőrizni egészségünket!

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: