Nincs időd edzeni? 5 tipp ennek megváltoztatására

Edzésre időt szakítani nem is olyan egyszerű. Akár egy munkahelyi nehézség jön közbe, netán a gyerek betegedik meg, és egy 30 perces edzés rögtön irreálisan soknak tűnik. De minél tovább halogatjuk a testmozgást, annál nehezebb lesz visszaszerezni a lendületet. Ha egyszer elkezdtük a folyamatot majd rendszeresen időt szakítunk rá, kialakul a szokás. Olyan ez, mint egy ciklus: szó szerint mozgásba kell maradnunk, így válunk egyre elkötelezettebbé Ebben a cikkben öt időgazdálkodási tippet hoztam, melyek segítségével az edzés nem bonyolult feladatnak fog tűnni, hanem izgalmas programnak.

Photo by Black ice from Pexels

1. Edzés ütemezés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az edzésre szánt idő megtalálásának legjobb módja az, ha előre eltervezzük. Úgy kell beütemezni a heti edzéseket, mint bármely más fontos találkozót. Írd be a terveződbe, naptáradba, a hűtőre. Vagy helyezz el emlékeztetőket a telefonodba. Írd le pontosan, hogy minden héten vagy hónapban hány alkalommal és mit fogsz edzeni, ami ezáltal válik konkréttá. Vagyis a szándék testet ölt. A halogatás művészete nem ajánlatos, inkább tervezz és cselekedj. Az edzés legyen olyan fontos, mint egy baráti találkozó. Mert hogy az is, fontos találkozók – önmagaddal, a saját jóléted érdekében.

Photo by Gabby K from Pexels

2. Végezz kombinált edzést

Ha úgy gondolod, hogy nincs időd heti többször egy teljes órát edzeni, akkor jó hírem van számodra: nincs szükség 60 percnyi időre. Köredzés és  intervallumedzés végzésével rövidebb időtartam alatt nagy erőfeszítésekkel lehet az eredmények maximalizálni. Végezzünk olyan gyakorlatsorokat, amelyek ötvözik a kardió és súlyzós elemeket, így nem kell külön külön elvégezni. Próbáld ki ezt a remek HIIT edzés videót vagy böngéssz tovább a YouTube-on.

Photo by Element5 Digital from Pexels

3. Reggeli testedzés

Ahogy telik a nap, az idő egyre szorít minket. A tennivalók felhalmozódnak és egyre végeláthatatlannak, kezelhetetlennek tűnnek. Ezért olyan fontos az időzítés vagyis a “reggeli első bevezetése. Állítsuk be az ébresztőt félórával korábbra, majd ébredés után, amint lehet végezzük el az edzést. Ezzel kiküszöböljük, hogy bárki és bármi megzavarja vagy elterelje a figyelmünket a napunk pedig garantáltan jól fog indulni.

Photo by Anna Shvets from Pexels

4. Törődj magaddal

Minden edzésprogramok hangsúlyos része a regenerálódás és pihenés, de erről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. Előfordul hogy megerőltettük magunkat és fájnak az izmaink és az ízületeink, de nincs idő  egy órás masszázsra. Ilyenkor néhány perc hideg-meleg vizes váltómasszás segíthet. A hő segít meglazítani a merev izmokat és fokozni a véráramlást, míg a hideg csökkenti az esetleges duzzanatot vagy a gyulladást. Segítsük a szervezetünket egy gyors otthoni masszázzsal, hogy jól érezzük magunkat a következő edzésen is.

Ezenkívül -mivel minden kezdet nehéz- tegyük szokásunkká önmagunk dicséretét, ezzel ápolva önbecsülésünket.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

5. Közösségi testmozgás

A családi, baráti és egyéb társasági összejövetelek mellett szinte lehetetlen időt szakítani a testmozgásra, főleg ha eddig nem volt az életünk része az edzés. De miért nem ötvözzük a kettőt? A baráti körből lehet más is életmódváltást fontolgat, és örömmel csatlakozna egy közös edzéshez. A régi megszokott kávézós beszélgetés helyett ezúttal menjünk ki a szabadba és séta alatt vitassuk meg az élet dolgait. A társas idő és a testmozgás ezen kombinációja bizonyosan új távlatokat fog nyitni előttünk.

Photo by Pille Kirsi from Pexels

 

Kezdj Fitt Életet rovat

Már az Instagramon is követhetsz: https://www.instagram.com/kezdjfitteletet/

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/kezdjfitteletet

Pinterest: https://hu.pinterest.com/kezdjfitteletethu

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: