Az omega-3 elnevezés zsírsavak egy egész családjára utal. Ennek tetején az alfa-linolénsav helyezkedik el, más néven ALA. Ez a leggyakoribb omega-3 zsírsav, azonban egyszersmind a biológiailag legkevésbé aktív is. Ahhoz, hogy előnyös hatásait élvezhessük, szervezetünknek át kell alakítania más omega-3 zsírsavakká; ilyenek az EPA és a DHA. ez az átalakulási folyamat nem valami hatékony. A körülmények függvényében, csupán az ALA egy kis része fog átalakulni EPA-vá és DHA-vá.
Fajtái:
- alfa-linolénsav (ALA)
- sztearidonsav (STD)
- eikozatrién sav (ETE)
- eikozatetraénsav (ETA)
- eikozapentaénsav (EPA)
- Dokozapentaénsav (DPA)
- dokozahexaénsav (DHA)
- tetrakozapentaénsav
- tetrakozahexaénsav (Nizinsav)