Ősi táplálékaink egyik legfontosabb alapköve: a tej!

A tej élet, erő, egészség. Ismerős, ugye? Számos elhíresült szlogen terjedt el az idők folyamán a tejfogyasztás pozitív hatásairól, nem véletlenül, hiszen a tej az emberi szervezet számára értékes kalciumot, foszfort, fehérjét és vitaminokat tartalmaz. Egészen gyermekkortól szerves részét képezi a táplálkozásunknak, ráadásul laktózmentes változatban is elérhető. Mutatjuk, mit érdemes tudni a tejtermékekről!

Erő, izom, tejet iszom! Generációk nőttek fel úgy, hogy az ilyen és ehhez hasonló szlogeneket olvashattak országszerte a plakátokon, hiszen a tejről köztudott, hogy teljes értékű fehérjéket tartalmaz, melyek nagyban hozzájárulnak az izomzat egészséges állapotának fenntartásához, ráadásul az immunrendszer megerősítésében is fontos szerepet kap.

Tejfogyasztás a mindennapokra

Habár sokan nincsenek tisztában vele, de a tej nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. A csomagolásán azért nem tüntetik fel az összetevők listáját, mivel nincs utólag hozzáadott vitamin és egyéb ásványi anyag, a termék már önmagában tartalmazza ezeket az összetevőket; ez egy olyan állati eredetű táplálék, amit fejés útján nyernek ki,

Oké, de mi a helyzet az UHT tejjel?

Az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti az UHT tej a tartósságát. A megfelelő hőkezelés nemcsak az UHT tejnél, hanem minden esetben elengedhetetlen a tej fogyasztása előtt, ez gondoskodik arról, hogy tartósítószer nélkül fogyasztható legyen a termék hosszabb távon.

Egészen gyerekkortól szerves részét képezi a táplálkozásunknak!

A tej minden életkorban fontos táplálékunk, ám gyermekkorban ez kiemelten igaz: többek között az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. A fejlődéshez és növekedéshez a kiegyensúlyozott étrend részeként teljes értékű fehérjékre is szükség van. Ezek alkotórészei (aminosavai) ideális arányban és mennyiségben találhatók meg a tejben és tejtermékekben, ezért fontos elemei a mindennapi étkezéseknek.

Tejtermékek sokféle változatban

Milyen mennyiségben érdemes fogyasztani?

Az új hazai táplálkozási ajánlás alapján a 6-17 éveseknek naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt, ez nagyságrendileg fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejterméket jelent. Hogy kicsit konkretizáljuk: 1 dl tej 120 mg kalciumot tartalmaz, ez sajt esetén 2-3 dkg-ot jelent, joghurtnál és kefirnél 1 dl-t, míg a félzsíros tehéntúró esetén 15 dkg-ot. A tej továbbá gazdag D-vitaminban és jódban, egyik fehérjéje, a laktoferrin segíti a vasfelszívódást.

Reggeli mellé tökéletes

A tej hatása a felnőtt szervezetre

A tej és a tejtermékek különböző diéták során is fogyaszthatók, kivételt a tejfehérje-allergia képez. Jellemzően a sovány tej és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek szerves részei a különböző testtömegcsökkentő étrendeknek, valamint változatos formában felhasználhatók a lakto- vagy lakto-ovo vegetáriánus étrendben is.

Időskorban számos élettani változás következik be, például megbomlik a csontrendszer egyensúlyi állapota és gyakoribbá válik a csontritkulás. Éppen emiatt idősebb korban elsősorban tejjel és tejtermékekkel érdemes növelni a kalciumbevitelt, mert a csontok védelméhez szükséges kalcium könnyen hasznosuló formában található meg bennük.

Laktózérzékenység és tejfogyasztás

A 21. században komoly problémákat okoz a laktózérzékenység, és sokan azért mondanak le a tejfogyasztásról, mivel az egészségügyi állapotuk ezt nem teszi lehetővé. Jó hír azonban, hogy a tejek esetében van megoldás: ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük az étrendjükből a tejet! Számukra a tej és a tejtermékek laktózmentes változatai jelenthetnek megoldást, melyhez széles választékban lehet hozzájutni országszerte.

Tejből készült termékek

A savanyított tejtermékeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fontos kiemelnünk: az élőflórás joghurt vagy a kefir a bélrendszer egészségét védő, jó hatású baktériumokat is tartalmazhat. Emiatt fogyasztásuk hasznos az emésztőrendszer egészsége szempontjából. A különféle sajtok, a tejszín, a tejföl nehezen nélkülözhető alapanyagai a leveseknek, főételeknek, a mártásoknak és süteményeknek is.

A tejtermékek egyik királya

Rögös túró

Az egyik legnépszerűbb tejből készült étel a rögös túró, mely sportolók körében is nagy népszerűségnek örvend magas fehérjetartalma és ásványi anyagai miatt. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy cukor-, szív és érrendszeri megbetegedéssel küzdő emberek számára is javallott a fogyasztása. A sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros, továbbá megtalálhatók benne olyan értékes tápanyagok is, mint a foszfor, kálium, magnézium és A-vitamin.

A vaj

Fogyasztása esetében minőségre kell fektetni a hangsúlyt. A vaj általában nagy energiatartalommal rendelkezik, ami a nagy zsírtartalmának köszönhető, ám a zsírra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen „tartalék tápanyagnak” számít. Sőt nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroldékony (A-, D-, E-, K-) vitaminok hasznosulásában, a nemi hormonok képződésében, a megfelelő ütemű növekedésben és fejlődésben.

Ha még többet szeretnél tudni a tejről, látogass el a tejsziv.hu oldalára, ha pedig játszani is szeretnél, akkor a jatek.tejsziv.hu oldalon november 10 és 17. között ajándékcsomagot nyerhetsz, sőt, ha igazán szerencsés vagy, Tiéd lehet a Tejszív termékekkel teli hűtőszekrény is!

A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum szponzorálta.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom