Pálmazsír

pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék. A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon, ami jelentős aggodalomra ad okot.  A felhasználás ellen több szervezet is lobbizik (Greenpeace, WWF), mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki még ma is , és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához. Ráadásul ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.

A pálmaolaj egészségügyileg sem hasznos, hiszen  egyszerű telített zsírsavról van szó, ami gyorsan emeli a vér koleszterinszintjét, tehát finoman szólva nem a legegészségesebb összetevő. Margarinok jelentős részben tartalmazzák, azonban ma már rengeteg élelmiszer, sőt a legtöbb kozmetikum alapanyaga. Sokan összekeverik az általunk is kedvelt kókuszolajjal, ami viszont egészséges, ezért fontos kihangsúlyozni,hogy a pálmaolaj kifejezetten egészségtelen élelmiszer!

Nature

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

A nagy rostmustra

Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!

Elolvasom