A ratatouille a franciák lecsója, a macok pedig a Mátra vidéki emberek tócsnija. Mindkettőben van különbség az eredetihez képest. A franciák ezt a nemzeti ételüket padlizsánnal és gyakran cukkinivel készítik, jóval kevesebb paprikával és kevésbé szaftosan, mint mi magyarok. A macok pedig a tócsni nagytestvére. A szegényes időkben krumpliból, hagymából és lisztből készült, bő olajban sült, a tócsnihoz, vagy lepcsánkához hasonló, de azoknál jóval nagyobb méretű vékony lepénykét jelentett, amit ünnepnapokon fokhagymás tejföllel kínáltak. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a két világ egy tányéron is remekül megfér egymás mellett. Ezért gyúrtuk egy fogássá és készítettük el saját clean eating verziónkban. Szokásunkhoz híven csak a rossz szénhidrátokat és zsírt spóroltuk le, az ízt nem. A macok alapját superfoodként a méltatlanul számon nem tartott cékla képezi, amit ha nem szeretsz tényleg nincs okod aggodalomra, mert az ételben ennek egyedi íze egyáltalán nem jelenik meg! Sőt olyannyira fenséges recept született, ami eddig bárkit meggyőzött. (Az étel ebben a formájában szinte vegan, de ugye ott van a tojás is. Ha Te vegan vagy megpróbálhatod chia-tojással elkészíteni)
Ratatouille-al töltött superior macok
Hozzávalók
A macokhoz:
- 150 g cékla
- 1 db sárgarépa
- 50 g petrezselyemzöld apróra vágva
- 1 fej lilahagyma reszelve
- 2 evőkanál zabliszt
- 1 db tojás
- 0.25 citrom leve
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- só bors, gyömbérpor ízlés szerint
- bors őrölt
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 csipet gyömbérpor
A ratatouille-hoz:
- 1 db padlizsán nyers
- 1 db cukkini
- 1 fej lilahagyma
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 szál kakukkfű (friss, vagy 1 csapott tk. szárított)
- 1 csipet bors őrölt
- 2 gerezd fokhagyma
- só himalája, vagy parajdi
Elkészítés
- Reszeld egy nagy tálba a céklát egy nagyobb lyukú reszelő segítségével. Szórd meg parajdi sóval és hagyd pihenni 15 percet, majd kézzel facsard ki a lét amit a só vont ki belőle.
- Hasonlóan reszeld le a hagymát és a répát, valamint vágd apróra a petrezselyemzöldet. Az lereszelt zöldségeket jól keverd el a macok összes többi hozzávalójával (kivétel a zsiradék) és lefedve hagyd állni 10 percig. Ha kicsit nedvesnek ítéled meg, adj hozzá még zablisztet.
- A kókuszzsírból kb. ½ kanálnyit forrósíts fel egy palacsintasütőben, vagy egy lapos serpenyőben. Ha forró önts bele a céklás masszából és süsd oldalanként 3-3 percig. Akkor lesz jó, amikor a szélén már kezd pirulni. Serpenyőből kivéve tedd papírtörlőre, hogy a felesleges zsírtól megszabadulj. A maradék masszát hasonlóan süsd ki. Ezzel a superior macok készen is van.
- A töltelék elkészítéséhez jó, ha kicsit előre dolgozol. A padlizsánt még a macok elkészítése előtt darabold fel, sózd meg és hagy kicsit levet ereszteni, így elkerülheted a kesernyés mellékízt. A többi zöldséget is vágd hasonló darabokra. A vágásokat variálhatod, pl. ha a paprikát vékony csíkokra, a padlizsánt szeletekre, a paradicsomot és a lila hagymát pedig nyolcadolod, akkor küllemre különlegesebb ételt kapsz.
- Egy tapadásmentes wokban nagy hőfokon, minimális kókuszzsíron kezd el sütni a hagymát, a lecsöpögtetett padlizsánt és a cukkínit. Bő 5 perc után add hozzá a paprikát és a paradicsomot, a fűszereket és nyomó segítségével add hozzá a fokhagymát is és ha szereted egy kis chillit is. Süsd így 2-3 percig, gyakran megrázva a wokot, majd add hozzá a sűrített paradicsomot és egy pici vizet. Keverd össze, majd rázva süsd további 2-3 percig. A wokból egyenesen tálald a tányéron lévő a macokba a képen látható módon.
Notes
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]