Roppanós, savanykás és jóban van az eperrel – ez a rebarbara! 

A rebarbara egy igazán különleges növény, amely évezredekkel ezelőtt gyógyhatásainak köszönhetően hívta fel magára a figyelmet. Bár hosszú volt az út, de szerencsére idővel a konyhákban is debütált. Azóta számos egészségügyi előnyére fény derült, és idővel azt is kitapasztaltuk, melyik másik növénnyel harmonizál a leginkább. 

Gyógyszerből élelmiszer – a rebarbara története 

A rebarbara Ázsia területéről származik, ahol már az i. e. III évezredben gyógyszerként használták. A kínaiak a rebarbara gyökerét megszárították és különféle emésztési bántalmakra alkalmazták, elsősorban hashajtóként.

Európába az 1600-as években érkezett meg. Az olasz piacokra egy velencei orvosnak és botanikusnak köszönhetően került be, majd innen gyűrűzött be Angliába, csakugyan egy orvosnak köszönhetően. Egészen a 18. század második feléig szinte kizárólag gyógyszerként tekintettek rá, ám egy pillanatban megjelent az élelmiszerek sorában. Ehhez a fordulóponthoz arra volt szükség, hogy a cukor mindenki számára elérhetővé váljon. 

A rebarbara jellemzői

A rebarbara évelő növény, amely a keserűfűfélék családjába tartozik. Vastag, húsos levélnyelei vannak, amelyek savanykás ízűek. A növénynek csak ez a része ehető, a levelek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, amely mérgező hatású. 

A rebarbara jótékony hatásai 

A rebarbara szára nagyon sok kalciumot tartalmaz, de található még benne B-komplex, A- és C-vitamin, valamint nagyobb mennyiségben K-vitamin is. Tartalmaz még káliumot, foszfort, vasat és rezet is. Antioxidánsokban gazdag. A benne található polifenolok és antocianinok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a szabadgyökök káros hatásait. 

Mivel a rebarbara rosttartalma igen magas, segíti az emésztést. Bár a rebarbara kalóriatartalma rendkívül alacsony, hashajtó tulajdonsága miatt nagyobb mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása.

A rebarbara felhasználása a konyhában 

A rebarbara elkészítéséhez vágd le a szárakról az esetlegesen rajta maradt leveleket és hámozd meg a növény külsejét. Érdemes magadra venni egy kötényt is, mert a rebarbara leve erősen színez. Ezután vágd darabokra a megtisztított szárat és készítsd el a választott recept alapján.

Ebből a rendkívüli növényből készíthetsz levest, mártásokat, lekvárt, de felhasználhatod házi fagylalt készítéséhez vagy limonádé ízesítéséhez is. A rebarbarát mégis leginkább pite formájában ismerjük. Néha önmagában, néha más gyümölcsökkel párosítva kerül a tésztarétegek közé. Nagyon jó barátságot ápol az eperrel és az almával, a fűszerek közül pedig kifejezetten jól illik hozzá a vanília, a fahéj, a szerecsendió, sőt még a bazsalikom és a menta is.

Vásárláskor érdemes csak az élénk színű, ropogós, kemény húsú szárakat választani, mert ezek édesebbek mint a zöldesebb színű társaik. Mivel a rebarbara viszonylag gyorsan romlik, lehetőség szerint használd fel mielőbb. Ha mégis úgy alakul, hogy tárolnod kell, akkor mindenképp tartsd a hűtőben.

*

Készítsd el a legfinomabb almás pitét, egy kis rebarbarával megbolondítva! Hidd el, nem fogod megbánni! 🙂

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: