Karajcsíkokkal töltött céklás lepcsánka

A jó minőségű, sovány sertéshús fogyasztása a tudatos táplálkozással is összhangban van. Ezért nemrégiben három diétás sertés recept készítését jelentettük be, melyből most az utolsó került terítékre. Előző két receptünkben hagyományosabb ételeket készítettünk, természetesen egészségesen és diétásan, azaz ahogy mi hívjuk: clean eating módon. Most azonban egy kissé extravagánsabb receptet hoztunk nektek, hiszen első ránézésre látszik, hogy nem éppen a magyar konyha egyik alapételéről van szó. Céklából készítettünk ugyanis egy lepcsánkát (más néven óriás tócsnit, vagy macokot), melyet sovány sertéskarajjal és puha, de még roppanós cukkinivel töltünk meg.

Hogy milyen ez az étel? Szerintem konkrétan isteni! 🙂 Ízvilágában picit az ázsiai és a magyar stílus találkozása, de a franciától sem áll távol. A lepcsánka az alternatív alapanyagok ellenére vékonyra sütve is jól kezelhető, rugalmas állagú, így nem csak hajlítani, de akár tekerni is lehetne. Ízében fűszeres, a cékla enyhe földes ízével csak a távolban érződik, melyet a lila hagyma pici édessége tökéletesen lekerekít. Az egésznek pedig a cukkini ad egy lágyságot, hogy a laktató étel egyszerre könnyed is legyen. Ez az a fogás, melyben a húst csakis sertésből tudom elképzelni. Voltaképpen csirkével az egész jellegét vesztené.

Ezt a receptet akkor érdemes elkészíteni, amikor ráérsz egy kellemes kora délutáni főzésre és esetleg kísérletezni is van kedved. Élvezd ki a konyhai alkotás örömét, majd fogyaszd el egy igazán ízes és laktató, de mégis diétás ebédként.

karajjal és cukkinivel töltött cékla lepcsánka recept

Karajcsíkokkal töltött céklás lepcsánka

Előkészület: 1 hour 10 minutes
Elkészítés: 1 hour 10 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Egzotikus, Gourmet, Nemzetközi
Tálalás: 2 adag
Kalória: 417kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

A céklás lepcsánkához

  • 250 g cékla
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál zabliszt
  • 1 db tojás
  • 0.5 dl vörös bor (opcionális)
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet fűszerkömény
  • 1/2 evőkanál kókuszzsír

A karajos töltelékhez

  • 250 g sertéskaraj
  • 1 db cukkini
  • fél fej lilahagyma
  • 1 csipet cayenne bors (opcionális)
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál szójaszósz (fermentált és csökkentett nátriumtartalmú)

Elkészítés

  • Előkészületek: A céklát és egy fej hagymát hámozz meg és reszelj le. Egy fél hagymát vágj félfőre. A sertéshúst és a cukkinit 1-1 centi vastag egyenletes csíkokra vágd fel. A tojást verd fel.
  • A reszelt céklát szórd meg himalája sóval, keverd el és hagyd pihenni 10 percet, majd kézzel alaposan facsard ki a lét, amit a só vont ki belőle.
  • A kifacsart céklához add hozzá a reszelt lilahagymát, valamint vágd bele a petrezselyemzöldet. Az lereszelt zöldségeket jól keverd el az összes többi hozzávalóval (kivétel a zsiradék) és lefedve hagyd állni 10 percig. A búzasikértől igazán jó állaga lesz, melyet akár tekerni is lehet, viszont ha ez nincs kéznél, vagy gluténmentesre szeretnéd készíteni, akkor mindenképp adj hozzá még további 10g zablisztet, ellenkező esetben a nagyméretű lepcsánka könnyen szétesne.
  • A kókuszzsírt forrósítsd fel egy palacsinta sütőben. Szedj bele egy merőkanálnyit a céklás masszából, gyorsan egyengesd ki úgy, hogy kb. tányér méretű, kör alakú és 1 centinél vékonyabb legyen. így süsd oldalanként 3-4 percig közepes lángon. A palacsintasütőből kivéve tedd papírtörlőre és picit nyomogasd át, hogy a felesleges zsiradéktól megszabadulj.
  • Egy serpenyőben hevíts kókuszzsírt és kezd el sütni a félfőre vágott hagymát. A sertéshúst enyhén sózd és borsozd, majd tedd a serpenyőbe, add hozzá a szójaszószt és gyakran rázva, közepes lángon süsd. (Figyelem! Ha nem csökkentett nátriumtartalmú szójaszószt használsz, akkor a hús sózását érdemes elhagyni, különben túl sós lesz!.) Amikor a hús széle már mindenhol fehér add hozzá a cukkinit és süsd tovább alkalmanként összerázva. Sütés közben ha szükséges pótold a zsiradékot. Ha szereted a picit csípős ízeket, akkor adj hozzá cayenne borsot is. Összesen kb. 15 percig kell sütni, akkor jó, ha a cukkini már puha, a hús széle pedig megpirult. Az utolsó percben érdemes hozzáadni egy kis apróra vágott petrezselymet.
  • A nagy lepcsánkát tedd egy tányérra, felére pakolj a húsból és a cukkiniből, majd a másik felét hajtsd rá. Díszítésként szórd meg petrezselyemmel.

Tápanyagok

kalória: 417kcal | szénhidrát: 24g | fehérje: 43g | zsír: 15.5g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

Diétás ebéd a cékla lepcsánka sertéssel és cukkinivel

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom