A magyar gasztrokultúra fontos tápláléka a sertéshús, amelyet az egészséges táplálkozás nevében sokan hajlamosak hanyagolni. Erre azonban semmi szükség, hiszen a hentesüzletekben és a piacokon kiváló minőségű sertéshús kapható, amely számos tekintetben felveszi a versenyt a diétázók kedvencével: a fehér húsokkal.
A sertés ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat, vasat, fehérjéket és B-vitaminokat. Ezúttal egy soványabb sertéshús, a karaj elkészítését mutatjuk be, amelyhez köretként serpenyőben sült zöldségeket ajánlunk.
Sertéskaraj serpenyős zöldségekkel
Hozzávalók
- 400 g sertéskaraj
- 1 evőkanál zabliszt
- 1 csipet szerecsendió
- 1 cukkini
- 2 paradicsom
- 6 db gomba
- 1 kaliforniai paprika
- 6 szelet édesburgonya
- 1/2 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés
- Előkészületek: A karajt kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A zöldségeket megmossuk és rusztikus, nagyobb szeletekre vágjuk. Kivéve az édesburgonyát, amit vékonyra érdemes szelni. (Én 3-4 mm-es, félkör alakúra vágtam.) Minden zöldséget előre sózz meg, ez alól szintén kivétel az édesburgonya.
- A karajszeleteket klopfoljuk egyenletes, 5-7 mm vastagságra. (Érdemes klopfolás közben frissentartó fóliával leborítani a húst, így egyben marad és magad sem kened össze.)
- A húst mindkét oldalán sózzuk és borsozzuk. A zablisztet a szerecsendióval elkeverjük és enyhén megszórjuk vele a húst. A zablisztet ugyan ki lehet hagyni, de ha nem vagy szigorú diétán, akkor érdemes így készíteni, hiszen ezzel együtt is alapvetően szénhidrátszegény marad az étel. A liszt azért jó, mert egy védőréteget képez sütés közben így benntartva a zamatos ízeket. A picit pirult zabliszt ráadásul kellemes extra ízt is ad.
- Egy nagyobb grillserpenyőt vékonyan kenj ki egy minimális zsiradékkal. Amikor felhevült, közepes lángon süsd a szeleteket oldalanként kb. 5-6 percig. Sütés közben ne mozgasd!
- Miközben a hús sül, a zöldségeket egy forró, szintén vékonyan kikent serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, majd magas lángon 1-2 percenként rázva sütjük, közben borsozzuk. Ha roppanósan szereted, elég 5 percig sütni, ha kicsit puhábban akkor tovább, azonban az utolsó két percben add hozzá a fél citrom levét. Amikor elkészült, vedd le a lángról, add hozzá a frissen felaprított petrezselymet és saját hőjében forgasd át. (Tipp: Még finomabb, ha pár másodpercig lángolva flambírozod. Ha szereted és a diétádba belefér, a zöldségekhez egy teáskanál tisztított vajat (ghít) is adhatsz.)
- Fogyaszthatod frissen, ebédre, vagy egy könnyed edzés után „töltésként”, esetleg délután, legalább három órával lefekvés előtt.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]