Amit a sörélesztőről tudni kell

A sörélesztő szuperélelmiszerként történő definiálása viszonylag új és sokak számára elsőre furcsán hangzik, hiszen sem az élesztőt, de főleg a sört nem tartja a közhiedelem kimondott táplálékforrásként. Ma azonban egyre többen ismerik fel tápláló erejét és egészségügyi hatásait. Cikkünkben ezt elemezzük.

A sörélesztő a Saccharomyces cerevisiae nevű egysejtű, mikroszkopikus méretű gombaféle, melyet -ahogy a nevéből is kiderül- alapvetően a sörgyártás során használnak. A sörélesztő abban különbözik a többi élesztőfélétől, hogy nemes alapanyagokon, komlón, vagy csíráztatott árpán (közismert nevén malátán) tenyésztik, majd a tenyészetet hőkezelik.  Közismert, hogy a csírázó magvak extrém koncentrációban tartalmazzák a tápanyagokat, főként különféle fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Mivel a sörélesztő gombák ilyen értékes táptalajon nevelkednek érthető, hogy semmi máshoz nem hasonlító tulajdonságokkal bírnak.

A sörélesztő-pehely tápanyag tartalma

1 evőkanál (15 g) sörélesztő pehely az következő tápértékkel bír: 58 kcal, 8g fehérje, 3g rost, 6g szénhidrát, 0 g zsír. Mikroanyagok tekintetében így néz ki egy kanál: 31mg szelén, 0,8mg riboflavin, 0,6mg tiamin, 5mg niacin, 0.5mg réz, 0,4mg B-vitamin, 317mg kálium, 30 mikrogramm folsav. És ez a mennyiség csupán egy evőkanálban van, tehát 15g-ra és nem 100g-ra vetített értékek! Fontos megemlíteni, hogy ezek a tápanyagok aminosavhoz kötve vannak jelen, ami a szervezet által legjobban hasznosítható forma. Magasan jobb hasznosulást jelent, mint amit étrend-kiegészítőktől remélhetsz.

Térjünk vissza kicsit a sörélesztő fehérjetartalmára. Mint látod, több mint 50%-os aránnyal extrém magas fehérjetartalmú élelmiszernek számít. Protein összetétele tartalmazza azokat az aminosavakat, melyeket a szervezet csak külső forrásból tud magához venni. A képet tovább javítja, hogy tartalmaz egy fehérjék hasznosulását segítő anyagot, a nukleinsavakat is. Összességében egy remek komplex összetételű fehérjeforrás,  ami mindenki számára hasznos, és kifejezetten ajánlott tökéletes azoknak, akik növényi étrenden vannak.

A sörélesztő egészségügyi hatásai

A sörélesztővel folytatott kísérletek több mint 100 éves múltra tekintenek vissza. Ugyan az első maghatározó eredményt csak legendaként tartják számon. A történet szerint az 1800-as évek végén ugyanis egy német vegyész foglalkozott vele és rákos feleségén kísérletezett nagy dózisú sörélesztővel. A feleség csodával határos módon meggyógyult, de mindezt csak évtizedek múlva jegyezték fel, így hitelessége megkérdőjelezhető. Azonban az elmúlt évtizedekben számos alaposan dokumentált tanulmány támasztotta alá kivételes hatásait. Vegyük sorra ezeket.

Erősíti az immunrendszert

Egereken végzett kutatás (1) bebizonyította a sörélesztő-kivonat erős gyulladáscsökkentő képességét. Magas szeléntartalma is ezt a hatást támasztja elő, hiszen a szelénnek erős antioxidáns hatást tulajdonítanak. A sörélesztő pehely két kanálja fedezi a teljes napi szelénszükségletet.

Erős szövetregeneráló képesség

Mint teljes értékű B-vitamin forrás elősegíti a szövetek gyors regenerálódását. Rendszeres fogyasztása egészségessé teszi a hajszálakat, rugalmassá a bőrt. De sokak számára a legfontosabb, hogy erősíti az izmokat is.

Vércukorszint-csökkentő hatás

Krómtartalmának köszönhetően elősegíti a cukorbetegek vércukorszint csökkenését és segít az inzulin hatékonyabb felhasználását. Testsúlycsökkentő diétákban is hasznos, mivel a króm szabályozza az éhséget.

Erősíti a látást

A sörélesztő gazdag a szem egészségével összefüggésbe hozott tápanyagokban. (2 , 3) Ilyen a tiamin és a riboflavin, melyek hiánya elősegíti a látóideg károsodását, vagy a szaruhártya elvékonyodását. Továbbá a benne található antioxidánsok a szemet károsító szabadgyökök megkötését is végzik.

Megakadályozza a migrén kialakulását

Egy kutatásban betegeket 6 hónapig magas riboflavin tartalmú sörélesztő-kivonattal kezeltek. A résztvevők 64%-os migrén csökkenését dokumentálták. (4)

Hozzájárul az agy egészségéhez

A sörélesztő a B-vitaminok teljes családját tartalmazza, ami számos szempontból fontos, de különösen az agy egészségéért. A folsav például az agy gyermekkori fejlődésében játszik szerepel. A tiamin pedig az olyan kognitív deficitek megelőzésében játszik szerepet, mint az Alzheimer-kór.

Segíti az emésztést és megakadályozza a hasmenést

Mivel a sörélesztő egyfajta probiotikum, elősegíti a bélflóra egészségét és a tápanyagok hatékony felszívódását. Több kutatás készült már a sörélesztő és az emésztés hatásáról. Ezek azt derítették ki, hogy leginkább a hasmenés kezelésére, valamint a bélburok gyulladásának megelőzésére kiváló, de sok esetben segített az irritábilis bél szindróma és más emésztőrendszeri problémák kezelésében is. (5)

Megakadályozza a vérszegénységet

Az egészséges vörösvérsejtek hiánya olyan anémiás tüneteket okoz, mint a gyengeség, légszomj, a haj, a bőr és körmök károsodása…A sörélesztő tápanyagösszetétele támogatja a vas metabolizmusát és felszívódását, ez pedig elengedhetetlen vérszegénység megelőzéséhez. Szakértők szerint napi 2 evőkanál sörélesztő pehely képes ezen tápanyagok egészét biztosítani a szervezet számára.

A lehetséges mellékhatásokról szót kell ejteni. Viszonylag gyakori mellékhatásaként a puffadást tekintjük. Ennek mértéke egyénfüggő. Van akinél egyáltalán nem jelentkezik, de 10-ből 1 emberben erős gázképzési folyamatokat vált ki. Habár a sörélesztő általában biztonságosnak tekintett alapanyag egyes esetekben korlátozni vagy tiltani kell használatát. Crohn-betegség esetén csak kis mennyiségekben engedélyezett és orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani legyengült immunrendszer, előrehaladott diabétesz, vagy élesztő allergia esetén. Egyes antidepresszáns, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel reakcióba léphet, így ilyen esetben megelőző orvosi tanácsot kell kérni. Mivel ezen a téren nincsenek klinikai vizsgálatok, terhesség és szoptatás esetén sem javasolt.

A sörélesztő használata

A sörélesztőt egyszerűbb beilleszteni a mindennapi táplálkozásodba, mint gondolnád! A legegyszerűbb módszer natúr tablettás változat használata, legalábbis annak, aki a sörélesztőt koncentrált formában szeretné használni. Mindazonáltal számomra a legkevesebb formája a pehely változat, mely minden bioboltban kapható. Ebben a formában sokféle ételre szórhatod, íze alig van, inkább ízfokozó hatása érezhető (gyengébb minőségű változatok íze esetenként kesernyés lehet). Van aki olaszos ételekben szereti használni parmezán helyettestőként, de remekül használható különféle levesekben, szószokban, főzelékekben, vagy akár zabkásában, vagy smoothie italokban is. De például olívaolajjal és fűszerekkel akár kenőkrémeket is készíthetsz belőle.

A sörélesztő pehely napi ajánlott mennyisége 2 evőkanál, amit célszerű napi 2-3 részre osztva elfogyasztani. Vásárlása során ügyelj arra, hogy a termék más összetevőt ne tartalmazzon és jó ha bio minősítéssel rendelkezik. Mivel kis mennyiségben tartalmazhat glutént érzékenyek keressék mentes változatban.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Ne bízd a véletlenre, tedd velünk tisztába táplálkozásod! Regisztrálj éves Clean Eating Életmódprogram tagságot!
Folyamatosan új receptekkel, letölthető könyvekkel, diétás étrenddel és online konzultációval segítjük életmódváltásod. CSATLAKOZZ ITT >>>

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: