Nemrég még a kiváltságosok eledele volt, ma már bárki beszerezheti, különösen szezon alatt, ami áprilistól júliusig tart. Az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó, de ennek ellenére igencsak egészséges növényünkről most ejtünk pár szót.
Miért szeretjük?
A spárga hajtása igen gazdag remekül emészthető rostokban. Ezek közül inulintartalma kiemelkedő, az inulinról azt lehet tudni, hogy a hasznos bélbaktériumok tápláléka. Vitaminok közül A, B, C vitamint, valamint a boldogság vitaminjaként is emlegetett folsavat tartalmazza nagy mennyiségben. Ásványi anyagok közül a káliumtartalma kiemelkedő. A makrókhoz visszatérve a rostokon kívül szinte semennyi szénhidrátot sem tartalmaz, igaz proteint és zsírt sem. De hát ez nem is gond, hiszen pont ez miatt nevetségesen kevés, 17-18 kalória van száz grammjában. És mivel általában köretként fogyasztjuk ez nagy előny, főleg ha formában szeretnénk maradni. További jó hír, hogy a növénynek van egy enyhe vízhajtó hatása. Rendszeres fogyasztás esetén eltávolítja a zsírpárnához kapcsolódó víz egy részét, így karcsúsít és a vízzel együtt eltávolítja a testben lévő méreganyagok egy részét is. A teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy vesepanaszok, vagy komolyabb gyulladások esetén nem javasolt a fogyasztása.
Zöld vagy fehér spárga?
Zöld! Ez nem is kérdés. Hogy miért? A fehér a föld alatt növekszik, így kevesebb fény kap és ezért sokkal kevesebb mikronutriens is képződik benne. A zölddel ellentétben hiányzik belőle a klorofil, rutin és egy különleges anyag is a protodioscin. Ez utóbbiról jó eséllyel nem hallottál, hiszen elég kevés élelmiszerben van. Nekem pl. csak egy jut eszembe a királydinnye (ismertebb nevén tribullus terretris). Nos igen, ez az anyag a férfiakra nagyon jó hatással van. Növeli a tesztoszteront, elősegíti a szexuális egészséges és az erőt. Mindez annyira működik, hogy már ókori feljegyzések is ajánlották a spárgát afrodiziákumként. (Természetesen csak a test saját optimális szintjéig emeli, ezért nők számára nem jelent veszélyt). Szóval mindezek a hasznos anyagok hiányoznak a világos színű spárgából, de ez mellett kevésbé zsengébb, fásabb állagú is. Szóval minden érv a zöld spárga mellett szól.
Így vásárold és készítsd el a spárgát!
Ebból a zöldségből szezonban érdemes feltankolni. Ez idő alatt a legfinomabb (és persze a legolcsóbb is). Mivel ez a spárga csak kis ideig tud friss maradni a vásárláskor ügyelj, hogy lédús roppanós szálakat válassz, és amikor hazaértél elkészítésig csavard körbe egy nedves konyharuhával és helyezd a hűtőbe, így tovább frissek maradnak. Igaz így is ajánlott 2 napon belül fogyasztani. Elkészítéskor a szár alját tapogasd meg és ha fásnak ítéled, akkor vastagabban pucold az alsó 3-4 centit. (Ezért érdemes vastagabbakat választanod, így pucolás után több marad.) Ha zöld spárgát vásárolsz, akkor többi részét nem is kell megpucolnod. Szezonon kívül csak a gyorsfagyasztott verziókat ajánljuk, mert ezekben még marad némi hasznos mikronutriens is az üveges verziókkal ellentétben.
Hogyan készítsd el a spárgát? Ha profi vagy a konyhában, akkor a lehetőségek határtalanok. Készíthető belőle leves, szósz, töltött húsok is. Mi azonban leginkább az egyszerű párolt változatát szoktunk fogyasztani. A legegyszerűbb, ha a spárgákat praktikusan összekötözve forró vízbe helyezzük és 15-20 perc alatt megfőzzük. Ennél kifinomultabb módszer, ha párolóedényben készítjük el. (Egy tipp, ha szemet gyönyörködtető spárgát szeretnél: a főző vízbe facsarj egy fél citromot. Ez megóvja a növény szép, zöld színét.) Remekül illenek hozzá a fokhagymás öntetek, grillezett húsok, lágy buggyantott tojás, vagy a lágyabb állagú sajtok.
Ha szeretnél többet kihozni belőle, akkor készíthetsz pirított spárgát is. Készíts keveréket 2 evőkanál olívaolajból, 1 kanál balzsamecetből, 2 zúzott fokhagymából és keverd el ízlés szerint sóval és borssal. Tedd a spárgákat egy lapos műanyag dobozba és öntsd le ezzel az olajos keverékkel. Ha mindenhol egyenletesen befedte, akkor előmelegített serpenyőben 5-10 percig süsd attól függően, hogy mennyire zsenge a spárga. Ha pedig szereted a gourmet fogásokat, akkor érdemes kipróbálnod a spárgával szúrt sertésszűz receptünket is.
A növény egyébként nyersen is fogyasztható, de ebben a formában nem igazán élvezhető, ezért inkább zöldséglevekhez, krémekhez adhatjuk.
Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Regisztrálj éves tagságot nálunk >>> Clean Eating Életmódprogram