Spárgás lepény

A spárgára nem csak párolva, vagy krémlevesként lehet gondolni. Tengerentúlon például népszerű étel az asparagus tart, azaz egy olyan lepényszerű étel melyet előregyártott leveles tésztából készítenek, megkenik rengeteg tejszínes-sajtos krémmel, majd ez sül egybe. Mi most ezt próbáljuk meg clean köntösbe bújtatni. Margarinos olajos tészta helyett egy teljes kiőrlésű és zabos alapot készítünk arra rá a diétás rikottás krém…hmmm fincsi lesz 🙂 De nem csak finom, diétás is, hiszen egy szelet csak 85 kalóriát tartalmaz ennek ellenére remekül laktat. Egyszerűen csak  az okoz gondot, hogy reggelire, ebédre, snack gyanánt esetleg uzsonnára egyem! 😀 Mert ez 1-2 szelettel még a nap második felében is lecsúszhat 🙂

Spárgás lepény

Előkészület: 1 hour
Elkészítés: 1 hour
Típus: Főétel, Reggeli, Snack, Vacsora
Konyha: Francia, Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 15 szelet
Kalória: 85kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 120 g búzaliszt
  • 40 g zabliszt
  • 30 g élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 500 g spárga
  • 200 ml rikotta
  • 200 ml joghurt
  • bazsalikom
  • fehér bors
  • kakukkfű
  • fokhagyma

Elkészítés

  • Az élesztőt futtasd fel: egy nagy pohárba önts 2 dl kézmeleg vizet egy lapos evőkanál lisztet és morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre 10-15 percre szoba-hőmérsékletű helyre. Akkor lesz jó ha magas hab képződik rajta.
  • A zablisztet és a teljes kiőrlésű lisztet egy teáskanálnyi sóval szitáld össze, majd a felfuttatott élesztővel és az olívaolajjal gyúrd kész tésztává kézzel, vagy géppel. A tésztát egy tálban konyharuhával lefedve tedd félre kelni 40 percig.
  • A rikottát és a joghurtot keverd krémesre. Mi sűrű görög joghurtot használtunk, de érdemes kipróbálnod hagyományos natúr joghurttal is, amitől lágyabb lesz a krém. Adj hozzá sót és fokhagyma port.Ezekkel picit bánhatsz bátrabban is mert a spárga natúr íze miatt elkél. Továbbá fűszerezd fehér borssal, pár levél aprított bazsalikommal és egy csipet kakukk fűvel. ( Én egy kis cayenne borssal is megbolondítottam.)
  • A spárgát mosd meg majd az alsó, fás részeit törd le. Ne vágd, hanem pattintsd el ott ahol épp törik, így tudsz megszabadulni teljesen a kemény részektől. Majd lobogó enyhén sós vízben párold 5-6 percig. Meghámozni felesleges. Közben egy sütőt melegíts elő 250 fokra. Ha van rajta kemence fokozat az legyen bekapcsolva.
  • Ha a tészta megkelt sodrófával nyújts belőle akkora formát mint a tepsid. Igyekezz négyzet alakúra formázni. A tésztát egy sütőpapíron tedd a tepsibe, majd kend meg a rikottás krémmel és egyenletesen nyomkodd bele a spárgákat. Egy kevés olíva olajjal meglocsolhatod egy csipet sóval még utoljára meghintheted majd süsd készre tésztavastagságtól függően 20-25 perc alatt.
  • Nálunk 15 szelet született a lepényből. Érdemes frissen fogyasztani.

Notes

Tipp: Próbáld ki rikotta helyett feta sajttal. Extra feltétként koktélparadicsommal és lila hagymával nagyon tuti!

Tápanyagok

kalória: 85kcal | szénhidrát: 8.5g | fehérje: 3.5g | zsír: 3.5g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

spárga rikotta recept

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: