A sertésszűz a sertés legnemesebb része. Ugyanaz, mint a marhának a bélszín. Kevesen tudják, de alacsony zsírtartalma miatt egy remek remek alternatíva csirkemellre, persze árban picit húzósabb…habár a bélszínnel hasonlítva olcsónak számít. Elkészítése nem éppen kezdő feladat, hiszen könnyen kiszárad, de ha jól készíted el, akkor finom omlós is marad. Mivel a legtöbben extra diétás ételeket kértek tőlünk most rendhagyó módon ezzel az alapanyaggal dolgozunk és kihasználva a spárgaszezont az egészségesebb fajta zöld spárgával készítjük el ezt az ételt. Hogy biztosan könnyedén csússzon egy hozzávaló öntetet is készítünk, amely így valódi diétás gourmet fogássá teszi az ételt. Készítsd el akkor, amikor valami különlegességre vágysz és fogyaszd nyugodtan bármelyik napszakban. Az étel glutén- és laktózmentes. Szinte alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, ellenben brutális 45g fehérjével bír.
Spárgával szúrt sertésszűz
Hozzávalók
- 400 g sertésszűz
- 300 g spárga
- só
- bors
- 1 citrom
- 1 evőkanál kókuszszír
- 2 dl kókusztej
- 1 csokor snidling (azaz metélőhagyma)
- 1 csokor petrezselyem
- 4 szál oregánó
- 4 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
Elkészítés
- Előkészületek: a húst mosd meg, majd vágd le a hártyát és a zsírt, majd vágd fel 5-6 centis szeletekre. (Jobb hentesek ezt kérésre megcsinálják neked.) A citrom levét facsard egy tálkába. A spárgát mosd meg és alsó fás részét törd le, ha szükséges picit hámozd is meg. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral a sütőt pedig melegítsd elő 180 fokra. A zöld fűszereket vágd apróra.
- A sertés szűz szeleteket középen egy éles késsel szúrd át. Ügyelj, hogy akkora lyuk legyen amin 3 spárga pont átfér. Használj vékonyabb kést, hogy ne legyen túlzottan eltérő a lyuk mérete a két oldalon. A spárgákat told át úgy, ahogy a képen látod.
- Ezután a húsokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektesd, alaposan és egyenletesen sózd és borsozd. Egy ecsettel picit kend meg a citromlével majd, az olvasztott kókuszzsírral alaposan mindenhol. Tedd mellé a maradék spárgát is. A 180 fokos sütőben alsó-felső fokozaton 20-25 perc alatt süsd készre., de félidőnél tegyél mellé, vagy egyszerűen önts alá fél deci vizet, így még omlósabb lesz.
- Közben a mártáshoz a kókusztejet melegítsd fel, majd szórd bele a megmosott és apróra vágott snidlinget, petrezselymet, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot. Mivel mártás készül jó, ha friss fűszernövényeket használsz. Még melegítés közben sózd, borsozd, de amint elkezd forrni húzd le a tűzről.
- Tálald az öntettel a képen látható módon. Kínáld hozzá a maradék sült spárgát.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]