Éljen a retró! Aki a 90-es években, vagy korábban volt gyerek ismeri a menzák elmaradhatatlan favoritját a spenótfőzeléket, ami természetesen úgy az igazi, ha bundáskenyérrel kínálják. Az eredeti spenótfőzelékben azonban maga a spenót volt a legkevesebb, annál több volt a liszt az ételízesítő, de étolaj és cukort sem spórolták ki belőle. Ezzel szöges ellentétben van az általunk készített változat ugyanis ebből egy nagy tányérral és két bundáskenyérrel is csak 325 kalóriát tartalmaz, aminek közel negyedét protein adja! Természetesen ízesítve és a szénhidrátokat és zsírokat a lehető legjobban spórolva alkottuk meg új diétás receptünket.
A spenót egyébként fantasztikus szuperélelmiszer. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, és kiemelkedően magas B-vitamin tartalma. Testépítők is pont ezért szeretik, mert a B-vitaminok hatására szervezetünk zsír-fehérje- és szénhidrátanyagcseréje is jelentősen javul. A spenótban rengeteg a folsav, amit a boldogság vitaminjaként tartanak számon. Flavonoidtartalma pedig az immunrendszert és a látást erősítik. Receptünkben ezért is alkalmazunk kímélő főzési módot, hogy ezekből az értékes mikrotápanyagokból minél többet megőrizzünk.
Spenótfőzelél bundáskenyérrel
Hozzávalók
- 500 g spenót (friss, vagy fagyasztott levél)
- 1 evőkanál zabliszt
- 3 dl kókusztej
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szelet kovászolt kenyér
- 4 db tojásfehérje
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál tápióka keményítő
- 2 teáskanál kókuszzsír
- 1 csipet kurkuma
- 1 csipet fehérbors
Elkészítés
- A spenótlevekeket most át és tedd félre. Egy lábasban hevítsd fel egy pici kókuszszírt (elég egy teáskanálnyi is) és tedd bele a fokhagymát. Alacsony lángon süsd 1-2 percig majd kevergetés mellett add hozzá a zablisztet, majd öntsd fel a kókusztejjel és keverd simára.
- Add hozzá a megmosott spenótot, a fehérborsot és ízlés szerint sózd és alacsony lángon lefedve főzd 10 percig. Ezután egy botmixerrel az egészet pürésítsd össze, majd add hozzá a tápiókakeményítőt (tipp: ebből low-carb változat is kapható!). Keverd el alaposan és hagy besűrűsödni, majd vedd le a tűzről.
- A bundáskenyeret célszerűen elkészítheted az előző fázis alatt, amíg a főzelék rotyog. Mivel kicsit spórolunk a zsíron, itt 4 tojásból, csak két sárgáját használunk, azonban szép sárga bundáskenyeret szeretnénk, így ehhez jó, ha hozzáadod a csipet kurkumát. Szóval verd fel a tojásokat kurkumával és pici sóval. Alaposan áztasd bele a kenyérszeleteket. (Ha lehet használj levegősebb fajtát, az igazán tömör teljeskiörlésű kenyerek erre nem alkalmasak). Egy sütőt melegíts elő 250 fokra, majd a maradék egy teáskanál kókuszzsírt kend szét. Ebbe tedd a beáztatott kenyereket és 6-8 perc alatt süsd készre.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]