A tejszínes csirkemell az az étel, amit mindenki imád. Rizzsel és tésztával is ehető, laktató és kezdő életmódváltók is hitegetik magukat azzal, hogy ez aztán egészséges. A helyzet pedig az, hogy nem az. Használhatsz jó minőségű főzőtejszínt, vagy a még rosszabb minőségű növényi változatát mindkettővel óriási mennyiségű telített zsírt viszel be, ráadásul ezek emészthetősége is borzalmas. Új receptünkben ezt az ételt formáztuk újra laktóz és zsírmentes, alakbarát változatban kókusztejjel egy picit csavaros fűszerezéssel. A kókusztejes ételektől egyébként nem kell félned, ha úgy csinálod, ahogy itt le van írva, akkor nem egy elázott csirkelevest kapsz, hanem sűrű, a képen látható krémesen szaftos finomságot. Azt is megmutatjuk hogyan készíthetsz hozzá tökéletes minőségű párolt basmati rizst. Az étel brutálisan egyszerű, gyors, a legtehetségtelenebb szakácsok is el tudják készíteni, így akár mindennapos alternatíva is lehet a csirke-rizs alapú testépítő diétákban.
Egy picit hasonló receptünkkel egyébként itt már találkozhattál. Nálunk most mégis ez az új favorit, szóval semmiképp se hagyd ki!
Szaftos kókusztejes csirke, basmati rizzsel
Hozzávalók
- 600 g csirkemell
- 4 dl kókusztej
- 1 teáskanál tápióka keményítő
- 3 teáskanál kókuszzsír
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 0.5 db citrom
- 0.5 teáskanál koriander (szárított) - opcionális
- 1 csipet garam masala fűszer opcionális
- 0.5 teáskanál bors (őrölt)
- 0.5 teáskanál gyömbér (szárított, őrölt)
- 200 g basmati rizs
- 0.5 csokor petrezselyemzöld opcionális
Elkészítés
- A csirkemellet most meg és hártyázd le. Ezután vágd fel azonos méretű kockákra. Sózd alaposan és tedd félre pár percre.
- Egy lábasba hevítsd fel a kókuszzsírt, add hozzá a csirkemellet és kezd el pirítani, majd add hozzá a gyömbért és a fokhagymát és a csipet garaam masalát. Utóbbival vigyázz, mert nagyon intenzív az íze! Azért, hogy minél homogénebb szószt kapjak én mindkettőből a szárított por változatot használom, amivel valójában semmi baj nincs. Természetesen használhatsz friss változatban is, Ez esetben 2-3 gerezd fokhagymát és szűk egy centi gyömbért reszelj le. Ha gyömbér, vagy garam masala nincs otthon ne aggódj úgy is finom lesz az étel, ez csupán egy kis extra ízt ad neki.
- Amikor a csirkekockák mindegyik oldalán kezdenek fehéredni és a fűszerek picit leragadni a citrom felét facsard rá. Ez egyrészt plusz ízt ad, másrészt segít a lábas aljára éppen letapadó ízanyagokat feloldani. Kevergetve süsd még így 1-2 percig, majd add hozzá a kókusztejet és a koriandert és fedő alatt, alacsony lángon főzd további 10 percig. NAGYON FONTOS: A kókusztej csakis valódi, sűrű kókusztej legyen. Nem jó tehát a sokak által kókusztejnek hitt Alpro,stb..márkájú kókuszital. Szintén nem jó ha más magtejet használsz. Az őrölt koriander szintén elhagyható, de ha meg tudod oldani jól jársz vele.
- Ezután vágd apróra a petrezselyemzöldet és a felét add hozzá az ételhez a bors társaságában. Ha nem szereted az apró fekete borsszemeket látni az ételben használhatsz fehér borsot is. Keverd el, majd add hozzá a tápióka keményítőt, ez szintén egy fontos lépés a megfelelő állagért! Ha szükséges egy kevés vízzel hígítsd. Szintén fedő alatt főzd további 5 percig, majd levéve a tűzről tálald frissen és a megmaradt petrezselyemzöldet szórd a szósz tetejére.
- Mi az ételt basmati rizzsel fogyasztottuk és neked is ezt ajánljuk, de természetesen kedvenc teljes értékű tésztáddal is megkóstolhatod. A basmati rizst így készítettük el: Egy csésze (kb 200g) rizshez pontosan két csésze vizet, 1 teáskanál sót és egy teáskanál kókuszzsírt adunk. Forrald fel, majd lefedve alacsony lángon főzd 12 percig, majd lefedve tedd félre további 10 percre. Így lesz igazán puha és pergős a rizsed 🙂
Notes
Tápanyagok
(A recept makrók 50g basmati rizzsel lettek kiszámolva. Ezt vedd számításba ha más körettel eszed)