Ezt a receptet igazából nem ide készítettem, csak összedobtam magamnak, amikor azonban megkóstoltam úgy gondoltam gyorsan befotózom,mert valami iszonyatosan finomat sikerült “feltalálni” és nem szeretném, ha ebből kimaradnátok 🙂 A recept így fázisfotók nélkül született, bár annyira egyszerű, hogy erre egyébként sem volt szükség. Mivel a szeder szezonja most van szerettem volna legalább ebben az időszakban enni belőle, hiszen egy nagyon egészséges bogyós gyümölcsünk. Rengeteg antioxidást tartalmaz (főként fenolsavat flavonokat és flavonoidokat), de tele van E és K-vitaminnal, rengeteg vassal és kalciummal. Szóval nagyon jót tesz az agy, a bőr és a csontok egészségének. A bökkenő csak az, hogy savanykás íze miatt sosem szerettem… Ezért találtam ki ezt az zabkása alapú desszert receptet, mert gondoltam így nagyobb mennyiséget is el tudok belőle fogyasztani fancsali grimaszolás nélkül. …és tényleg! Finom pudingszerű desszertkrém született és a legjobb az egészben, hogy semmilyen cukor, sem méz nem szükséges hozzá, ugyanis steviával készült. A recept mellesleg teljesen vegán, ennek megfelelően laktózmentes, és ha megfelelő zabból készíted gluténmentes is, bár ez nálunk nem feltétel.
Nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a recept, ami ezúttal tényleg “egyszerű de nagyszerű”. Mivel remek szénhidrátok forrása fogyasztását leginkább reggelire és edzés követően ajánlom.
Szedres kásakrém
Hozzávalók
- 60 g zabpehely
- 2 dl kókusztej
- 1 evőkanál mazsola
- 1 marék szeder
- 1 teáskanál Stevia
- 1 kevés vanília
Elkészítés
- Mérj ki 60 gramm zabpelyhet! A legjobb, ha aprószemű zabpelyhet használsz. (Nem csak most, de úgy általánosságban minden receptben ezt ajánljuk). Egy kis lábasba öntsd össze a kókusztejjel, az Inka Sweet steviával, egy pinduri vanília őrleménnyel, vagy pár csepp kivonattal és egy nagyon pici csipet sóval. A növényi tej jelen esetben sima Alpro márkájú, tehát a hígított növényi ital. ebben a receptben kivételesen ezt érdemes használni, nem a sűrű kókusztejet. Természetesen bármilyen növényi ital jó, kókusz-, mandula, zabtej,stb... A pici sótól ne aggódj, nem sós ízű , azonban az ízeket fokozza. Mindezt alacsony lángon kezd el főzni. Elég 5 percig főzni, de a trükk most jön! Főzés közben egy fakanállal folyamatosan kevergesd, ennek hatására a zabban található keményítő kioldódik, ami krémesebb pudingos textúra jön létre. Ha esetleg túl sűrű lenne adhatsz még hozzá a növényi tejből.
- Egy konyhai aprítóba tedd a szedert a mazsolát és a kész zabkását, és alaposan krémesítsd össze. Ezzel kész is az isteni kásakrém, amit kedved szerint toppingolva, vagy anélkül fogyaszthatsz. Én ezt a részét nem aggódtam túl, egy kis pollent szórtam rá, majd még melegen meg is ettem 🙂 Fogyaszd Te is egészséggel reggelire, vagy edzés után.