Többnyire tönkölybúzából készül húspótló, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző módokon hőkezelik.
Fehérjetartalma hasonló a húséhoz, azonban annak aminósav profilja annál gyengébb. Zsírtartalma elenyésző.Magas B-vitamin, E-vitamin tartalma van.Tartalmaz továbbá réz, vas, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.
A Clean Eating táplálkozásba alkalmanként jól beilleszthető, azonban jelentős glutén, valamint húsnál kedvezőtlenebb aminosavprofil miatt folyamatos hús helyettesítésr enem ajánlott.