Szejtán

Többnyire tönkölybúzából készül húspótló, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző módokon hőkezelik.

Fehérjetartalma hasonló a húséhoz, azonban annak aminósav profilja annál gyengébb. Zsírtartalma elenyésző.Magas B-vitamin, E-vitamin tartalma van.Tartalmaz továbbá réz, vas, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

A Clean Eating táplálkozásba alkalmanként jól beilleszthető, azonban jelentős glutén, valamint húsnál kedvezőtlenebb aminosavprofil miatt folyamatos hús helyettesítésr enem ajánlott.

Nature

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

A nagy rostmustra

Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!

Elolvasom