Étkezés az edzés előtt

Az edzést körbevevő táplálkozásról sok mítosz kering a konditermekben. Egyesek szerint edzés előtt bármit lehet enni, mert „úgyis lemozgod”, mások pedig éhgyomorra edzenek. Sokan edzés előtt szőlőcukorral tömik magukat és van, aki lelkesen proteinshaket szürcsölget. Mai írásunkban bemutatjuk, hogy az edzés előtti étkezéssel hogyan optimalizálhatod az edzés hatékonyságát, azaz mitől fogsz jól fejlődni.

Kezdjük az elején! Edzés előtt mindenképp kell étkezni! Persze meg kell jegyezni van létjogosultsága az éhgyomorra történő edzésnek is, amiről biztosan hallottál már. De ennek azonban megvannak a szabályai. Ezt ugyanis inkább csak az esztétikai sportokban versenyzők számára lehet hasznos. Az utolsó 1-2 kilótól való megszabadulás miatt. Ekkor is valóban üres gyomorral, reggel érdemes végezni és semmiképp sem súlyzós edzésként, hanem egy 30-40 perces aerob edzést lehet így hatékonyan folytatni. Az átlagembernél, főként a súlyzós edzésről van szó azonban teljesen más a helyzet! Itt az éhgyomorra történő edzés negatív eredményeket hozna. Nem is beszélve az alacsony vércukorszint okozta várható rosszulléttől, szédüléstől, ami ugye nem egy életbiztosítás az edzőteremben.

Folytassuk logikusan! Mire van szükség edzés során? Folyamatos energiára. Amikor edzünk az energiafelhasználásunk úgy néz ki, hogy az első 10 percében az izmokban található glikogénból nyerjük a szükséges powert. Ez a raktár hamar kiürül, így ezután  a vérben található glükózból (vércukorból), majd további 30 perc után egyre inkább a zsírsavakból kapunk energiát. Ez a glükóz a májból származik. A májban lévő glikogénraktárakat pedig szénhidrát segítségével tölthetjük fel. Ezért nem jó az, ha edzés előtt is szénhidrátszegényen táplálkozol.  Hiába tartalmaz a szénhidrát és a protein grammja ugyanannyi kalóriát, pont ezért nem ugyanúgy használja energiaforrásként szervezetünk. A sokak által kedvelt szénhidrátellenes nézetek képviselőire támaszkodva hiába vinnél be elegendő kalóriát csak proteinből, a glikogén raktárakat nem tudnád feltölteni. Erre bizony csak a szénhidrát jó, de ebből sem mindegyik.  
A magas glikémiás indexű szénhidrátok (mint a szőlőcukor, vagy a gyümölcsök) a gyors felszívódás miatt hirtelen vércukorszint emelkedést okoznak, ami után gyors zuhanás következik, pont akkor, amikor az edzés elkezdődik. Logikus, hogy így nem lehet hatékonyan edzeni. Ezzel tehát meg is dőltek az edzés előtti szőlőcukor fogyasztás mítosza. Az valójában csak az első percekben ad löketet. Aki nem hiszi, járjon utána 🙂 Tehát olyan lassan felszívódó szénhidrát kell, ami az edzés végéig kitart. Rengeteg lassú szénhidrátforrás van pl. a basmati rizs, bulgur, vagy a teljes kiőrlésű termékek. Érdemes megnézned ezek glikémiás indexét és mindenképp 70 GI alatti értékkel rendelkezőt illeszteni erre az időszakra. Ez mellé fehérjére is elengedhetetlen szükség van, hiszen a súlyzós edzés során az izomban raktározott fehérjék sérülnek. Jó, ha ilyenkor rendelkezésre áll mindez már lebontott aminosavak formájában, hogy a szövetek minél hamarabb visszaépüljenek. ( Természetesen ettől függetlenül még edzés közben glutamint, mint az izomzat legfőbb aminosavát is fogyasztani. ) A lassan felszívódó fehérjék a sovány húsokban, tojásban, túróban találhatóak. Ha ezeket fogyasztod, akkor a következő 2-2,5 órában megemelkedve marad a vér aminosav-szintje. Ez pedig azt jelenti, hogy izmaid nagyobb biztonságban vannak. Minderre nem jók a proteinporok, hiszen a tejsavó fehérje az egyik leggyorsabb protein, aminek hatása akkor már nem érezhető. Az edzés előtti proteinshaket tehát felejtsd el, hiszen semmi értelme.

Egy makróról nem beszéltünk még és ez a zsír. A zsír több mint kétszer annyi energiát biztosít grammonként, mint a szénhidrát, vagy a protein, glikémiás indexe pedig nulla. Amiért mégsem javasolt sok zsírt fogyasztanod edzés előtt, az a zsír emésztési ideje. A zsírok emésztése nagyon lassan történik és megterheli a szervezetet. Egy kevés persze kerülhet az ételbe pl. tojássárgája, vagy kókuszsír formájában (ez a kevés talán még hazsnos is, mivel csökkenti az étel GI.-jét), de egy bizonyos mennyiség fölött azt fogod érezni, hogy nyomott vagy és nem megy úgy az edzés, ahogy kellene.

Hogy mennyit és mikor érdemes enni? Erre nehéz felelősen választ adni, mert az egyéni igények mindig másak. Egy átlagos anyagcserével rendelkező személy számára azonban elmondható, hogy edzés előtt kb. 1 órával érdemes étkeznie a fent leírtak figyelembe vételével. A mennyiség annak függvénye, hogy mi a jelenlegi cél (zsírégetés, tömegnövelés, szinten tartás), valamint mennyire gyors az anyagcseréd. Ha izomtömeged szeretnéd gyarapítani, akkor fogyassz annyi gramm szénhidrátot, amennyi a testsúlyod kilóban mérve és hozzá proteint 20-40g közötti mennyiségben. Ha szálkásodni szeretnél, akkor a szénhidrátot csökkentsd kb. a felére, de a pontos mennyiséget jó, ha kitapasztalod, vagy az edződ írja elő neked.

A fentiek során megmutattuk, hogy az edzés előtti táplálkozás során fontos a máj glikogénraktár feltöltése és a vércukor megfelelő szinten tartása. Az elegendő energia mellett még a jól hidratált állapot is el kell érned ahhoz, hogy maximálisan hatékony legyen az edzés. Ezért ne felejtsd el bőséges folyadékot magadhoz venni az edzés előtt. De ezt a témát egyszer már kiveséztük… J

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: