Tudatos táplálkozás

5 gabona, ami egészségessé tesz

egészséges gabonafélék

A gabonafogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alapvető eleme. A civilizált ember számára azonban kimerül a finomított búza és a fehér rizs fogyasztásán és az elfelejtett, de kivételesen egészséges gabonafélék megítélésének a ma divatos gabona- és szénhidrátellenes diéták téveszméi sem tesznek jót. Szerencsére a legértékesebb gabonák évszázados mellőzés után ma már egyre szélesebb körben elérhetőek. Mai írásunkban bemutatjuk a legegészségesebb gabonákat és állítjuk: ha ezekkel bővíted táplálkozásod azzal testednek teszel jót!

Amaránt

Az amaránt egy ősi táplálék, az utóbbi években azzal hívta fel magára a világ egészségügyi dolgozóinak a figyelmét, hogy Afrika és Dél-Amerika azon régióiban, ahol ezt fogyasztják, nincs alultápláltság. Magas tápanyagtartalma és igénytelensége miatt a világ mezőgazdasága és táplálkozása számára “hasznos, elfelejtett éléskamrának” tekintik.
Az amaránt nagyszerűen kielégíti a fehérje- és a tápanyagigényt. 16-18%-os fehérjetartalma igen magas, de ennél fontosabb, hogy aminosav összetétele az állati eredetű fehérjékkel vetekszik. Kivételesen sok lizin nevű aminosavat is tartalmaz, amelyből a többi gabonafélében kevés van. Több kalcium és kalcium kofaktor- magnézium és szilícium van benne, mint a tejben.
Fogyasztható főzve köretként, vagy levesbetétként. Pattogatni is lehet, mint a kukoricát, pirítva pedig enyhén dió ízű. Csíráztatva salátába tehetjük.

Tönkölybúza

A búza rokona, Délkelet-Azsiából származik, több mint 9000 évvel ezelőtt került a Közel-Keletre, ahonnan az egész európai kontinensen elterjedt. A gabonaszemeket egy rendkívül vastag külső burok veszi körbe, amely védelmet nyújt a szennyeződések és a rovarok ellen. Ezért aztán, a többi gabonafajtától eltérően rendszerint nem permetezik sem rovarirtóval, sem más növényvédő szerrel. Hántolatlanul tárolják, tehát frissebb marad. Érdekesség, hogy a tönkölybúza ugyan tartalmaz glutént, azonban ez sok allergiásnál nem vált ki reakciót.

A tönkölybúza gazdag tápanyagforrás. Magasabb a fehérje-, a zsír- és a rosttartalma, mint a legtöbb búzafélének. Fontos tulajdonsága, hogy rostja kiválóan oldódik a vízben, vagyis a tápanyagai jobban felszívódhatnak.

Felhasználási területei a hagyományos búzával megegyezőek. Tehát készíthető belőle kenyér, tészta, liszt, de főzve, köretként is fogyasztható.

Hajdina

A hajdina valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék közé tartozik. Azért szokás gabonaféleként említeni, mert felhasználása ezekkel megegyezik.
A hajdina olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani, így például figyelemreméltó a magas metionin-, lizin-, arginin-tartalma. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz.  Magas és komplex vitamintartalma mellett kivételesen sok turint tartalmaz, ami tovább erősíti az antioxidánsok hatását.
Rendkívüli összetételének köszönhetően igen sok pozitív hatása van. Tisztítja és erősíti a beleket, javítja az étvágyat. Hatékonyan gyógyítja a hasmenést. Erősíti a hajszálereket és a véredényeket, elállítja a vérzést, csökkenti a vérnyomást, fokozza a kéz és a láb vérkeringését. Külsőleg bőrgyulladások, kiütések, égési sérülések gyógyítására használják.
A Hajdina a gyömbérhez hasonlóan csak vegyszermentes talajban terem meg. A kis háromszögletű magnak már nyersen, szárazon is erős illata van, és megfőzve is igencsak karakteres ízű. Felhasználás előtt érdemes szűrőben, meleg vízzel alaposan átmosni, vagy más gabonákkal vegyesen használni.

Quinoa

A Quinoa az amaránt rokona. A legmagasabb fehérjetartalommal bíró gabona. Európában csak az utóbbi években kezd terjedni, de a tengerentúlon több ezer éve fogyasztják. Az inkák pl. gyakorlatilag quinoán éltek, egyes tudósok ennek tulajdonítják, hogy élettartama hosszabb volt a kortársaiknál.
Található benne C-, E- és B-vitamin – utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Élelmi rostokban gazdag növény, ezért gyomorproblémák esetén is javasolt, valamint kismamák és keringési betegségekben szenvedők számára is jó. Diétán lévők számára pedig egyenesen a csodagabona, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatással is bír.
Készíthető rizshez hasonlóan, azonban nem árt előzetesen beáztatni, majd lemosni, így mentesülhetünk a szaponin nevű anyag kellemetlen ízétől.

Köles

A köles egy sokáig elfeledett ősgabona, amit a modern időkben csak madártápokban használták fel. Az elmúlt években azonban egyre inkább visszatért a mindennapi táplálkozásba is. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Teljes értékű fehérjeforrás. Különleges aminosav összetétele miatt, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Elkészítése egyszerű, csupán 10-15 percig kell párolni. Állaga és íze jobb lesz, ha alaposan átmossuk. A rizs alternatívájaként használhatjuk.

( Képünkön balról jobbra: tönkölybúza, amaránt, quinoa, köles és hajdina látható)

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram