Tudatos táplálkozás

A nyár kedvencei – Éljenek az erdei gyümölcsök!

Akad olyan, aki nem szereti az erdei gyümölcsöket? Bátran mondhatjuk, hogy elég ritka az ilyen ember, hiszen az eper, a málna, a szeder, a ribizli és az áfonya mind-mind olyan gyümölcsök, amelyeket szívesen fogyasztanak fiatalok és idősek egyaránt.

És szerencsére az ínycsiklandó íz mellett az erdei gyümölcsök rengeteg pozitív tulajdonsággal bírnak, így lényegében bármilyen diétában megtaláljuk a helyüket – így nem véletlenül tartozik az alapvető Clean Eating táplálékok közé.

Az erdei gyümölcsök – talán az eper kivételével – azon gyümölcsök csoportját erősítik, amelyeket bátran fogyaszthatunk szigorú fogyókúra alatt is, hiszen nemcsak rendkívül alacsony a kalóriatartalmunk, de rengeteg élelmi rostot tartalmaznak, így segítenek a megfelelő anyagcsere-folyamatok fenntartásában.

Mindemellett tele vannak vitaminokkal – például dúskálnak a C-vitaminban, így immunrendszerünk erősítéséhez mindenképp érdemes fogyasztanunk őket – és dúskálnak az ásványi anyagokban és antioxidánsokban, így segítik megelőzni számos betegség kialakítását és lassítják az öregedést.

Egyedüli hátrányuk, hogy a szezongyümölcsök közé tartoznak, így frissen csak nyáron elérhetőek – és általában elég borsos áron juthatunk hozzájuk. Természetesen télen is beszerezhetjük őket fagyasztott verzióban; ilyenkor figyeljünk rá, hogy a mirelit erdei gyümölcsök közül csak olyanokat válasszunk, amelyeket nem pumpáltak tele különféle mesterséges anyagokkal. Ha megoldható, mindig a friss erdei gyümölcsöket válasszuk, és fogyasszuk el őket minél hamarabb.

De hogyan fogyasszuk őket?

Azt talán nem kell ecsetelnünk, hogy az erdei gyümölcsök önmagukban is nagyon ízletesek, így akár egy-egy marékkal snackként vagy desszertként is fogyaszthatjuk őket – csak arra figyeljünk oda, hogy fogyasztás előtt mossuk le őket.

Csinálhatunk belőlük turmixot, smoothie-t is kis tej és egy turmixgép segítségével – de készíthetünk belőlük természetes gyümölcsjoghurtot is, ha natúr joghurtba keverjük őket (a bolti gyümölcsjoghurtokat viszont mindenképp kerüljük, mert nagyon egészségtelenek és tele vannak cukorral).

Kevesen tudják, de az epernek a levele is nagyon egészséges – érdemes teát főzni belőle!

A zabpelyhet, zabkását is feldobhatjuk velük – íme egy kis inspiráció korábbi cikkünkből:

Zabkása házilag – készítsd el minden nap másképp!

Ha chia pudinggal keverjük őket, szuperegészséges és szuperfinom Clean-desszertet kapunk:

A tökéletes chia puding receptje

De a házi Clean túrórudit is kiegészíthetjük velük, ha tiszta összetevőkből készült édességre vágyunk:

Clean túrórudi

Eper és csokoládé – létezik ennél jobb kombináció? De bármelyik erdei gyümölccsel felturbózhatjuk ezt a Clean csokimuffint:

Clean csokimuffin

Ha kóstoltunk már erdei gyümölcsös sajttortát, tudjuk, hogy a világ egyik legfinomabb édességéről van szó – ha pedig még nem tettük, sürgősen orvosoljuk a hibát ezzel a fantasztikus sütőtökös Clean verzióval:

Sütőtökös cheesecake

 

Házi müzliszeletünkhöz is remek hozzávaló:

Házi müzliszelet

Következő bevásárlásunknál mindenképp vegyünk egy-két dobozzal valamelyik erdei gyümölcsből, és dobjuk fel napunkat egy finom Clean édességgel!

Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot! 1 hónapig csak 90 Ft-ért!

🥑 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk

🥑 Kipróbált, bevált mintaétrendek

🥑 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!

🥑 Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj a próbahónapra mindössze 90 Ft-ért > bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez