Tudatos táplálkozás

A tökéletes reggeli nem létezik… vagy mégis?

Ezzel a reggelivel biztos nem lőhetsz mellé: könnyű, gyors és ínycsiklandó! Mutatjuk is a legjobb zabkása recepteket!

Sokak szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Bár ez a kijelentés vitatható, tény, hogy nagyon nem mindegy, milyen fogást választasz első étkezésnek – bármikor is legyen az.

Van viszont egy tökéletes napindító Clean Eating-fogás: nemcsak ínycsiklandó – ha jól készíted el –, de sokoldalú, tele van értékes tápanyagokkal, rengeteg energiát ad – és hihetetlenül gyorsan és könnyen megvan.

Ez a csodás reggeli fogás nem más, mint a zabkása.

A zabot mint emberi fogyasztásra alkalmas élelmet csak a 18. században fedezték fel, méghozzá a skótok. Persze korábban is használták: bőrbetegség elleni gyógyszerként, állateledelként vagy épp építőanyagként. Meg persze sört is készítettek belőle.

Aztán a skótok felfedezték, hogy bizony tápláló kását is lehet belőle készíteni, aztán a kezdeti vonakodás után az egész szigetországban elterjedt – hamarosan már tradicionális ételként emlegették.

Mára pedig nem találsz olyan fitneszgurut vagy dietetikust, aki ne ajánlaná a zabot valamilyen formában.

A zabkása egy tökéletes szénhidrátforrás, ami ráadásul tele van értékes élelmi rosttal, ami lényegében elengedhetetlen az egészséges diétához és a megfelelő anyagcseréhez. Mivel a zabkása főleg lassan felszívódó, komplex szénhidrátokat tartalmaz, ha ezt választod reggelire, elkerülheted a kajakómát – rengeteg energiát kapsz, ami lényegében egész nap kitart.

Alacsony kalóriatartalom mellett: 100 gramm száraz zabpehely 389 kalóriát tartalmaz – egy csészényi zabkása pedig körülbelül 160 kalóriát, 6 gramm fehérjét, 28 gramm komplex szénhidrátot, ebből pedig 4 gramm élelmi rostot tartalmaz.

Ezzel a reggelivel biztos nem lőhetsz mellé: könnyű, gyors és ínycsiklandó! Mutatjuk is a legjobb zabkása recepteket!

Mindemellett a zab dúskál a különféle vitaminokban és egészséges ásványi anyagokban is. Főleg B-vitamint – egész pontosan B1-, B2- és B6-vitamint találsz benne –, ami kiváló hatással van az anyagcsere-folyamatokra, és segít a tápanyagok feldolgozásában. A magas B-vitamin-tartalom mellett a zab antioxidáns hatású E-vitaminban, valamint magnéziumban, cinkben és káliumban is gazdag.

A zabkása rengeteg módon elkészíthető és fűszerezhető, így biztosan megtalálod a kedvenc variációdat – ennek köszönhetően pedig lényegében esélytelen, hogy megund.

Rengeteg módszer van rá, hogy felturbózd.

Tökéletes fűszer hozzá például a fahéj, de megszórhatod különféle gyümölcsökkel, magvakkal (mandulával vagy pekándióval például tökéletes), de édesítheted is mézzel, agávesziruppal, egészséges, természetes, kalóriamentes édesítőszerekkel (például xilittel vagy eritrittel) – és fogyaszthatod szárazabb, vizesebb vagy tömörebb formában is.

Ebben a cikkben vár téged a tökéletes zabkása recept:

Így készíts tökéletes zabkását

És őszi kedvencünk, a mindig népszerű pumpkin spice zabkása:

Pumpkin spice zabkása

Pumpkin spice zabkása - gyors és egészséges reggeli őszre hangolva!
Nézd meg ezt a receptet!

Ha még több egészséges Clean Eating-receptet szeretnél, van egy jó hírünk:

Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tetszett? Oszd meg :)