Tudatos táplálkozás

Egzotikus gyümölcsök: furcsák és finomak

Gyakran az újdonság erejével érhet fel, amikor egy olyan gyümölcsöt látunk melyről inkább elképzelnénk, hogy egy rajzfilmből érkezett mintsem egy fáról, vagy bokorról. Ma szerencsére már hazánkban is egyre több helyen beszerezhetőek olyan gyümölcsök amelyek csak a világ legtávolabbi pontjain őshonosak. A szokatlan külső és a borsos ár azonban sok esetben nem csak ízében, de egészségre gyakorolt hatásában is pozitív csalódást nyújthat. Mostani írásunkban összeszedtük a legjobbakat a fura külsejű, egzotikus gyümölcsök közül.

Licsi

Licsi egzotikus gyümölcs

A licsi varázslatos üde íze teljesen egyedi, enyhén a szőlő és a görögdinnye vonásaira emlékeztet. A vörös szilárd héja eltávolításával fogyasztható a belső zselés állagú gyümölcshús. Önmagában fogyasztva, vagy befőttként is finom.
Sajnos hamar megromlik, ezért vásárlás után érdemes pár napon belül elfogyasztani. Ha a húsa fehér helyett barnás, vagy szagos akkor ne együk meg!

C-vitaminban annyira gazdag, hogy napi 4-5 szem elfogyasztása fedezi a napi szükségletet. Szintén sok benne a réz, a foszfor, nátriumtartalma pedig alacsony. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rost-forrás. Antioxidáns és vírusellenes tulajdonságai vannak. Kínában máig használják gyógyításra is.

Pepino, avagy tojásdinnye

Pepino egzotikus gyümölcs

A pepino akkor érett, ha a héj színe sárga (kivételek a lila típusok) és enyhe sárgadinnye illata van. A gyümölcshús világossárga, lágy, nagyon bő levű, édes, az íze leginkább a sárgadinnyére és a körte keverékére emlékeztet. A héját levágva fogyasztható frissen, de főzve vagy lekvárként elkészítve is finom. Gyümölcssaláták nagyszerű kiegészítője lehet.
A vásárolt gyümölcsöt tanácsos otthon pár napig még érlelni. Hűtőben akár 10 napig is eláll.
Nagy mennyiségben C vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. . Rendszeres fogyasztása képes megszüntetni a felnőttkori demenciát, csökkenti a magas vérnyomást. Segít legyőzni a máj és szív betegségeit, preventív a stroke és a vesekő kialakulását illetően.

Pitahaya, a sárkánygyümölcs

pitaya sárkánygyümölcs

A bizarr külsejű pitaya egy kaktuszgyümölcs. Borsos ára ellenére manapság egyre inkább divatosabbá válik. A színes héjat eltávolítva a teljes belső gyümölcshúst fogyasszthatjuk. Állaga és a benne található apró magok miatt a kiwire hasonlít, az íze enyhén savanykás, dinnyés hatással. Kitűnő ízt ad koktéloknak. Mivel kalóriában szegény diétázók remek választása lehet. 
Ez a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitaminokat, élelmi rostot, káliumot, valamint kalciumot. Elősegíti az emésztést, fokozza az anyagcserét.  

Carambola, magyarul Csillaggyümölcs

csillaggyümölcs trópusi gyümölcs

A teljes egészében fogyasztható gyümölcs húsa lédús, íze a szilva, ananász és citrom kombinációjára emlékeztet. A gyümölcs alakja ovális, s hosszanti irányban 5 borda húzódik rajta, így a termés keresztmetszete csillagformát mutat. Akkor érett teljesen ha színe sárga, viaszos héja pedig puha.
Gazdag rostban, C-vitaminban, de réz, B 5 vitamin és kálium tartalma is jelentős. Fogyasztása gyógyítja a székrekedést és koleszterincsökkentő. Nagyszerű orvosság másnaposság esetén.Viszont oxálsav tartalma nagyon magas ezért vesebetegek számára kis mennyiségben sem fogyasztható.

Rambután

Rambután, egzotikus gyümölcs

A ronda, de finom rambután alakja tojásdad vagy kerek, felszíne vörös és sárga szemölcsökkel borított, melyek puha szőrszerű tüskékben végződnek. (A neve malájul azt jelenti h “szőrös”) A gyümölcshús fehér, átlátszó vagy áttetsző. Igazán édes és lédús, aromás ízű gyümölcs. A héj alatt egy zselés állagú fehér, lédús gyümölcshús van, amely kellemes, édeskésen savanyú, zamatos ízű, és a cseresznyéhez hasonlóan ropogós. Húsa frissen, vagy befőttként a legjobb. Magja mérgező, azonban megpörkölve fogyasztható.
Nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, vasat, káliumot, cinket, mangánt, magnéziumot és kalciumot. Tartós fogyasztása megszünteti az ínybetegségeket és fokozza a libidót.

Cupuacu

cupuacu egzotikus gyümölcs

Még az egzotikus gyümölcsök között is nehezen beszerezhetőnek számít. Amazonas menti trópusi esőerdőkben terem a Cupuacu, azaz magyar nevén a Nagyvirágú kakaó. A kb. 1 kilós termések szilárd maghéja mögött fehér, légy, zsíros hús található melynek az illata a csokoládés ananászra, az íze pedig a körtét és a banán keverékére emlékeztet.
A gyümölcs rokona a kakaónak, ezért sok benne az antioxidáns, B1, B2 és B 3 vitamin, nincs benne viszont koffein, mint a kakaóban. A legjobb kozmetikai cégek már régóta használják a Cupuacu kivonatát a bőr energizálására.

Kiwano

Kiwano egzotikus gyümölcs

Az extravagáns Kiwano nem a jövőből érkezett hozzánk, hanem a Kalahári sivatag környékéről. Valójában uborkaféle, azaz inkább zöldség, mint gyümölcs. Kb. 10 centis alakú termése éretten sárga vagy narancssárga színű. A termés héja vastag, páncélszerű, tövisszerű kinövésekkel tarkított. A zöldséghús enyhén zöldes színű, kocsonyás állagú, magvakkal teli, de lédús. Savanykás és frissítő íze mint a banán és a narancs keverékére emlékeztet.Salátákban, koktélokban, szószként hal vagy fagylalt mellé kitűnő, ezenfelül dekorációnak is kiváló. Az érett gyümölcs kb. 4 – 5 napig tárolható el szobahőmérsékleten.
Nagy mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, B5, B6 és C vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt és vasat. Elősegíti a szív és érrendszer megfelelő működését, védelmet nyújt a nyálkahártya fertőzéseivel szemben, valamint elősegíti a megfelelő szénhidrát anyagcserét.