Tudástár Tudatos táplálkozás

Ezért jó a banán! – Receptek és tippek


Akadnak olyan gyümölcsök, amelyeket szinte mindenki szeret. Imádják a gyerekek, imádják a felnőttek – akár magában fogyasztva, akár egy recept részeként. A banán is ilyen. Kevés olyan emberrel találkozunk, aki nem szereti ezt az édes, különleges állagú sárga trópusi gyümölcsöt.

És a banán nemcsak finom – de rendkívül egészséges is. A gyümölcs számos jótékony hatással bír, és minden diétába beilleszthető, így nem meglepő módon a legtöbb Clean-étrendben is bérelt helye van.

De miért olyan jó a banán?

Egyrészt azért, mert egész évben könnyen hozzájuthatunk, elérhető áron, így nem kell lemondanunk róla sem a hideg, sem a meleg időszakokban.

 

Egy átlagos méretű banán 105 kalóriát tartalmaz, amely megfelelővé teszi ahhoz, hogy diétás, illetve izomnövelő étrendbe is beillesszük – természetes cukortartalma révén remek étel lehet edzés előtt, illetve után is, de egészséges snacknek és édességnek is tökéletes, ha egy kis energiára van szükségünk, és vércukrunk szintjének stabilan tartásában is segít.

Ha gyakran edzünk, mindenképp érdemes tartanunk otthon banánt: segít az izomfájdalmak, izomláz enyhítésében – vagy akár megszüntetésében.

Betegség (láz, hasmenés) esetén is remek választás, mert segít megőrizni testsúlyunkat, és a dehidratáció következtében elvesztett káliumot is könnyen pótolhatjuk banánfogyasztással – ugyanis kiemelkedően magas a banán káliumtartalma, amely a csontjainkra is remek hatással van.

Rossz a gyomrunk? A banán antacid-hatása védelmet nyújt a gyomorfekély ellen, de a sejtburjánzást is stimulálja, hogy a gyomor nyálkahártyájának megvastagításával megvéd a gyomorsavtól.

Rossz emésztésünket is orvosolhatjuk megfelelő folyadékbevitel mellett banán fogyasztásával: a gyümölcsben rengeteg a pektin névre hallgató vízben oldódó rost, amely segíti az emésztést, és segítségével a székrekedést is elkerülhetjük, magas fruktooligoszacharid-tartalma pedig – amellett, hogy segít a baktériumok elleni védekezésben – javítja a tápanyagok felszívódását.

Ha magnéziumra van szükségünk, a banán akkor is tökéletes választás: oldja a stresszt, és kellemes hatással van szívműködésünkre és vérnyomásunkra is. Ha stresszesek vagyunk, a banán duplán jó választás: triptofán nevű összetevője révén kedélyjavító, nyugtató hatást érhetünk el egy-egy banán elfogyasztásával.

Jó tehát a szívnek, a csontoknak, a gyomornak, az emésztésnek és a közérzetnek – csökkenti a stresszt és segít az ideális testsúly megőrzésében. És edzéshez tökéletes – legyen szó zsírcsökkentésről vagy izomnövelésről.

Talán a fentiek után nem meglepő, hogy a banán abszolút ajánlott étel, ha egészséges életmódra vágyunk.

De hogyan fogyasszuk?

Önmagában is nagyon finom, de rengeteg lehetőségünk van, amelyekkel Clean Eating-stílusban, tiszta összetevőkből készült, egészséges fogásokkal enyhíthetjük édességínységünket.

Például csinálhatunk csokis muffint:

Clean csokimuffin

Vagy banánkenyeret:

Kókuszlisztes Banánkenyér

Vagy épp banánkenyér muffint:

Banánkenyér muffin

 

De a csokis-banános zabgolyó is kitűnő választás, ha egy kis édes finomságra vágyunk:

Csokis-banános zabgolyók

Vagy mit szólnánk egy kis Clean banános palacsintához?

Banános palacsinta

 

És akkor nem beszéltünk még a banánturmixokról és -smoothie-ról, banántortákról… Egy szó, mint száz: éljen a banán! 🙂