Tudatos táplálkozás

Ezt tudja a matcha tea

matcha tea

Habár az európai kultúrába igazán csak az elmúlt évtizedben került, a matcha tea Japánban évszázadok óta a teaszertartások legfontosabb eleme. A különleges púder állagú tea nem csupán fancy küllemű forró italok, zöld habos latték, vagy extravagáns sütemények és zabkásák készítésére jó, de az egészségre, alakformálásra is komoly hatással van.

Milyen tea a matcha?

A matcha tea a zöldtea egy speciális változata. Azonban míg a hagyományos zöld tea leveleit forrázva majd szűrve a matcha tea finom por állagának köszönhetően porrá őrölve elfogyasztjuk a teljes tealevelet. Ez az eljárás az fő alapja annak, hogy a matcha tea sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz mint más teák. A másik pedig a termesztés módja. A teacserjéket ugyanis a szüretelés előtt 2-4 héttel fedve, árnyékban nevelik. A növény a napfény hiányára érdekes reakciót produkál: elkezd nagyobb mennyiségű klorofilt termelni. Innen származik a matcha lenyűgöző intenzív zöld színe. A szedést követően a leveleket kíméletesen fermentálják, majd gránitlapok segítségével 5-10 mikromiliméteres nagyságúra finom porrá őrlik. A magas minőségű matcha esetében mind az eljárás, mind a termőföld évszázadok óta változatlan.

A matcha tea egészségügyi hatásai

Az eljárás miatt a matcha a zöld tea jól ismert hatásait egy nagyon tiszta, koncentrált formában nyújtja. Akár zsírégető hatását, akár antioxidáns hatásait nézzük mind közül a legjobb teaféle. Lássuk legfőbb hatásait:

Erős rákmegelőző: A zöld tea a katechinek legjobb forrása, melyek igen rákmegelőző képességgel bíró antioxidánsok. A zöld tea így a világ egyik legjobb rákellenes természetes gyógynövénye. Kísérletek szerint a leginkább a húgyhólyag, a mell, a vastag-és vékonybél, valamint prosztatában kialakuló rák kockázatát csökkenti. (1 , 2 , 3 )

Remek detoxikáló: A matcha rendkívüli élénk színét a magas klorofill szint adja. Ez az anyag egy növényi pigment, mely a fénymegvonásos termesztés miatt minden másnál magasabb mértékben van a növényben. A klorofill azonban nem csak egy növényi pigment. Az anyag ugyanis képes a nem kívánt toxinokat, kemikáliákat és nehéz fémeket eltávolítani a testből! A klorofill növeli a vér oxigén- és tápanyagszállító kapacitását a sejtekben, ami celluláris szintű tisztítást és regenerálódást jelent.

Zsírégető hatás: Ahogy azt már zsírégető teákról szóló cikkünkben megírtuk a matcha teában a speciális termesztési eljárás által a többi zöld teánál magasabb theanin tartalom jön létre. Ez az anyag képes 30-40% is növelni a metabolikus szintet. Ezért egyértelműen az egyik legerősebb természetes zsírégetőként számon tartott élelmiszerről van szó. Ráadásul enyhe vízhajtó hatása meg inkább segít a definiált izomzat elérésében. ( 4 )

 Javítja az sportteljesítményt: Klinikai tesztek azt sugallják, hogy a matcha tea elősegíti a magas intenzitású edzés során fellépő sejtkárosodás gyorsabb gyógyulását, ezáltal késlelteti a fáradtság érzését és gyorsítja az edzés utáni regenerálódást. Egy állatkísérlet során olyan egereket vizsgáltak meg, melyek 15 percig kényszerültek folyamatos úszásra. Kiderült, hogy azon egerekben melyek zöld teából kivont EGCG nevű anyagot kaptak sokkal alacsonyabb maradt az oxidatív-nitrozatív stressz és a tumor nekrózis faktor-alfa szint. ( 5 )

Csökkenti a szív- és keringési betegség kockázatát: A zöld tea csökkenti a LDL-koleszterin szintet, és a triglicerid szintet ezáltal csökkenti a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. Érlazító képessége még a teák között is kiemelkedő. Vélhetően ez az oka, hogy Japánban a világon a legalacsonyabb ezen betegségek okozta halálozás. ( 6 )

Sokáig ébren tart: Koffeintartalma miatt elősegíti a szellemi frissességet, a reakcióidő javulását. Habár a kávénál kevesebb koffeint tartalmaz, a L-theanin lassítja a koffein felszívódását, így hosszan tartó energiát ad a „gyors löket” helyett Egy egészséges alternatíva, ha éppen szeretnél leszokni a kávéról, de pont ezért fogyasztását nem érdemes a késői órákra időzíteni.

Nyugtató hatás: Annak ellenére, hogy sok koffeint tartalmaz, a matcha elősegíti a nyugalomérzetet. Ennek oka a L-thanin nevű nondieáris aminosav, ami kizárólag a teafélékben található meg.  Kutatók kimutatták, hogy az L-theanin fogyasztása az agy dopamin és a GABA szintjének növekedését okozza, ami a szorongás, félelem, stressz érzések tompítását segíti elő. A matcha az egyik legerősebb L-theanin forrás (ötször annyit tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea), így fogyasztása a nyugodt éberség állapotát segíti elő, ellentétben a kávéval, ami a kortizol (azaz a stresszhormon) szintet emeli.

matcha tea

 

Így válasz ki a magas minőségű matchát

Ahogy mindenből matchából is kapható silány változat. Ezek elkerülésére érdemes pár dolgot figyelned. A legfontosabb az, hogy a minőségi matcha teát kizárólag Japánban állítanak elő.  Érdemes tehát megnézni a származási helyet. Ha van lehetőséged a termőterületet is ellenőrizheted, ugyanis a világ legjobb termőterületei Nishio város Uji város környékén vannak. Ha nem ismered a származási helyet akkor az  érzékszerveidre is hagyatkozhatsz. Az igazi matcha ugyanis lehelet finom púder állagú, színében erősen zöld, illatában zöldséges, enyhén édeskés. Végül maga az ár is sokat árulhat el. Ez a tea ugyanis a világ egyik legdrágább teája. Mivel előállítása igen költséges és kis mértékben történik (éves szinten összesen 2500 tonna), grammja 200-400 Ft körül mozog.

Egyre több helyen lehet már kapni különféle drogérákban is, de ha magas minőségű, finom matcha teát keresel, érdemes ellátogatni az MMatcha webshopba, ahol az eredeti japán matcha tea mellett a teázáshoz szükséges kellékeket is beszerezheted, úgy mint bambusz teakeverő ecset, teakanál vagy szita. Ha szeretnéd megismerni a teázás magas szintjét, akkor mindenképp először itt nézz körül, mert az áruházakban, vagy teázókban kapható matcha gyakran „keserű” csalódást okozhat.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tetszett? Oszd meg :)