A granola, azaz akkor még "granula" ötlete Dr. Sylvester Graham fejéből pattant ki 1863-ban. Ő volt az a személy aki feltalálta a máig népszerű, róla elnevezett graham lisztet is. Dr. Graham úgy gondolta, hogy a húsmentes étkezés, a dohányzásról és az alkohol fogyasztásáról történő teljes lemondás jótékonyan hat a szellemre, s a testi bajok kialakulásának is elejét veszi.
A Dr. Graham által létrehozott granula alapja a graham lisztből készült keksz, valamint zab, magvak és aszalt gyümölcsök sült keveréke volt. Az ötleten felbuzdulva Dr. John Harvey Kellogg -a ma is jól menő Kellogg's alapítój- kísérletezésbe fogott és létrehozta a saját granula termékét, amit azonban jogi okokból granolának nevezett el. Abban az időben a szokásos amerikai reggeli szalonnából, kolbászból és fehér kenyérből állt. Ez az újítás ezt hivatott lecserélni, azonban pár év után eltűnt más Kellog's termékek, mint például a jóval egészségtelenebb corn flakes mögött.
A Granola egy évszázad után a reformtáplálkozás hajnalán tűnt újra fel, mint egy egészséges energiadús desszert. Manapság leggyakrabban műszliszelet szerű szeletekre vágva készítik, kiváltva ezzel a cukros csokikat és műzliszeleteket. A clean eating életmód egyik kedvelt desszertje.
A granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja. Ehhez társulnak a különféle olajos magvak, illetve az aszalt gyümölcsök. Ezeket a keverékeket magunk állítjuk elő, hiszen így pont azt a keveréket kapjuk a végén, amit szeretnénk, s talán valamivel olcsóbban jövünk ki a boltinál. A házilag készített granolát maximum egy hétig tároljuk légmentes edénybe zárva, napfénytől védett helyen. A granolát fűszerezhetjük is. Remekül passzol hozzá a fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, vagy vanília.
A szénhidrátdús összetevők miatt – főleg ha diétázol- a granolát reggelire, vagy energiaszeletként fogyasztva ajánljuk.
Clean Granola recept
Tápanyagok 1 szeletben:
Kalória:147, Protein: 4g, Szénhidrát: 20g, ebből cukor: 8g, Zsír: 10g, Nátrium: 57mg
Összetevők:
- 2 1/2 csésze aprószemű zab
- 1 csésze apróra vágott mandula
- 3/4 csésze őrölt lenmag
- 1/4 csésze pörköletlen szezámmag
- 1/2 csésze nyersméz, vagy 1/3 csésze Stevia édesítő
- 4 evőkanál kókuszolaj
- 2 rúd vanilla
- 1 csésze Cukrozatlan szárított áfonya
- 1/2 csésze cukrozatlan szárított kókuszreszelék
- 1 teáskanál fahéj
- 1/3 teáskanál tengeri só
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Keverd össze a zabot, mandulát, len és szezámmagot egy nagy tálban. Ezután oszlasd el egyenletesen egy nagy sütőpapíron tepsiben és süsd körülbelül 20 percig. 5 percenként picit keverd meg nehogy valahol leégjen
2. Egy mikrózható tálban keverj össze össze mézet (vagy steviát), kókusz olajat és vaníliát. Tedd be a legmagasabb fokozatra 1 percre. HA steviát használsz keverd össze ismét és tedd vissza 30 másodpercig, hogy segítse a Stevia oldódását a keverékbe.
3. Egy nagy tálban alaposan keverd össze a szárított áfonyát, reszelt kókuszt, a fahéjat és a tengeri sót.
4. Ha a zabos keveréket megsült add hozzá az előbbi keverékeket. Kevergesd fakanállal addig, amíg minden összetevő egységesen nedvessé válik.
5. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és finomat terítsd szét az így kapott keveréket a keveréket egyenletesen. Ha szép egyenletesre szeretnéd egy sütőpapírral felül lefedve kend át újra.
6. Helyezd hűtőszekrényben legalább 2 óra amíg megkeményedik.
7. Egy pizza szeletelő segítségével vágj 3*7 granola szeletet. Így pont 21 darab műzliszerelt méretűeket kapsz 🙂