Tea – a világ legjobb itala

A legalapvetőbb elem

Mindannyian tudjuk, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez. Ha folyadékháztartásunk egyensúlyi helyzetben van, akkor testsúlyunk több mint 50%-át (felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50%, míg a csecsemőknél 70%) víz alkotja. 

A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot. Alapvető lenne így a kijelentés, hogy a világ legjobb itala maga a Víz! Hogyan állíthatjuk mégis azt, hogy a világ legjobb, itala a Tea? Egyszerűen, gondolj bele! A Tea nem más, mint színtiszta, kórokozóktól mentes forralt ivóvíz, amit élvezetessé teszünk finom gyümölcsökkel, füvekkel, gyógynövényekkel. Természetesen más italok fogyasztásával is vizet juttatunk szervezetünkbe, azonban gyakorlatilag minden egyéb ital tartalmaz valami rossz összetevőt.Az üdítőitalok és alkoholos italok kifejezetten egészségtelen alapanyagokkal készülnek, melyek egy részét feltehetően csak az erős élelmiszeripari lobbi miatt nem tiltják be. Azonban az egészségesnek mondott gyümölcslevek (igen a 100%-os gyümölcslevek is) felesleges és a szervezet számára értéktelen cukrokat tartalmaznak és akkor még nem beszéltünk a termesztés során kis mértékben fennmaradó kezelőanyagokról. A tejalapú italok szintén nagy mennyiségben tartalmaznak tejcukrot, valamint zsírt, ami nagy mennyiségben szintén terheli a szervezetet és hozzájárul az előnytelen testkép kialakulásához. Valamint a hagyományos bolti tejek az UHT eljárás során elvesztik proteintartalmuk hasznosságát, így fehérjeforrásként sem túl értékesek.

A Tea mint a természet védőpajzsa

Egy jó tea azonban a víz mellett csupán szárított növényeket tartalmaz, azok minden előnyével, különös tekintettel amennyiben a teát gyógyhatású növényekből készítjük és további aromák és egyszerű cukrok használatát kerüljük. Ezt támasztja alá az Egyesül Államokban nemrégiben készült felmérés, melynek során 69ezer középkorú nő heti legalább 3, vagy több alkalommal fogyasztott különböző gyógyteát fél éven keresztül. A vizsgálat kimutatta, hogy a kúra után 14%-al alacsonyabb rákos megbetegedések kockázata mint előtte.A legszélesebb körben a zöld tea rákellenes és testsúlyra gyakorolt pozitív hatását ismerjük. Kiemelendő ezen kívül a kamilla tea valamint a yerba, mate és a rooibos melyek bővelkednek a szervezetet támogató polifenolokban.

A rendszeres teázás egészségügyi előnyei közé az alábbiakat soroljuk:

  • Tea segíthet csökkenteni a szívroham kockázatát, és segít megvédeni a szív- és érrendszert a degeneratív betegségektől.
  • A teában lévő antioxidánsok erős rákmegelőző hatással bírnak
  • Tea segít felveszi a küzdelmet a szabadgyökök ellen
  • Csökkenti a Parkinson-kór kialakulását.
  • A tea hidratál
  • A teában található polifenolok csökkentik a nap káros sugárzásának veszélyeit.
  • Ellensúlyozza a dohányzás káros hatásait.
  • A zöld tea javíthatja a csontsűrűséget.
  • Hasznos a 2. típusú cukorbetegségben szenvedők számára
  • Fokozza az anyagcserét és elősegíti a zsírégetést
  • Hatékony a neurológiai betegségek kezelésében.
  • Javítja az állóképességet
  • Tea segít a tanulásban, fejleszti a memóriát és a koncentráció képességet

Hogyan készíthetsz egészséges és mindennapi fogyasztásra alkalmas teát otthon? Pár gyors ötlet:

  • Adj egy teáskanál szárított goji bogyó 3-4 dl zöld teához, így remek a C-vitamin és a béta-karotin mennyiséggel erősíted meg a zöld tea jótékony hatásait.
  • Adj egy kis gyömbért fehér teához, hogy kerüld az emésztési problémákat.
  • Készíts indiai Chai teát hagyományos fekete tea, tej és fahéj hozzáadásával. Fogyaszd reggelente,hogy energiaszinted nőjön.

Szeretnéd megtudni melyik az 5 legegészségesebb tea? Olvasd el cikkünket: 5 egészséges és zsírégető tea

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom