Táplálkozz a szépségedért!

Azt már tudjuk, hogy a megfelelő táplálkozás az izomzat és az egészség legfontosabb alappillére, de a szépségápolásban is elsődleges a szerepe. Mai írásunkban megmutatjuk, hogyan alakítsd táplálkozásod a külső-belső szépséged szolgálatába!

Mi a szépség?

A szépség relatív. Ez világos, hiszen kicsit mindenkinek eltérő az ízlése és az általános ideálok is változnak a divat és társadalmi trendek hatására. Azonban vannak olyan állandók, amik az erős többség számára változatlanul vonzónak számítanak. Ilyen pl. bőr és a haj egészsége, a fiatalosság, a friss, energikusságot sugalló megjelenés, az alacsony testzsír százalék, a belső harmónia. Jó hír, hogy mindezekért elsősorban a táplálkozás, és csak másodsorban a genetika felelős.

Antioxidánsokkal a bőr szépségéért

Bőrünk elsőszámú ellensége az oxidáció. Az oxidáció hatására a szabadgyökök erősödhet szervezetünkben. A szabadgyökök alapvetően testünk barátai lennének, mivel a szervezetünkbe jutó kórokozókat pusztítják, azonban táplálkozási és környezeti hatások miatt a ma emberében a szabadgyökök termelése felborulhat, így a túl sok szabadgyök már sejtjeink oxidációját is okozzák. A szabadgyökök túltermelése ellen az antioxidánsok lépnek fel. Az élelmiszerek szabadgyökök elleni antioxidáns kapacitását legpontosabban az 1997-ben felfedezett ORAC módszer mutatja meg. A módszer megmutatja, hogy minél magasabb egy étel ORAC értéke végső soron annál többet tesz a bőr fiatalításáért is. Az orac értékben legjobb helyen végzett élelmiszereket a clean eating életmódban superfood-oknak is nevezzük. A 2007-es legfrissebb kutatás eredményei szerint a legjobb bőrszépítő ételek a következőek (100g-ra vetítve): aszalt szilva (14.582), vad áfonya (13.427), vörös bab (13.259), kakaóbab(7.840), szeder (7.701), málna (6.058), eper Grany smith alma, pekándió, cseresznye, szegfűszeg,  gránátalma,  mazsola, goji bogyó… (Részletes ORAC lista itt ) Szakemberek szerint a mai kor átlagemberének 5000 orac egységet kell fogyasztania, hogy elkerülje a szabadgyökök túltermelését. Ez pl. 35g áfonyát, vagy 85g epret jelent. Ez az érték azonban nyugodtan emelhető, sőt akár többszörösére is emelendő is amennyiben az illető fokozott környezeti ártalmaknak van kitéve (pl nagyvárosi élet, dohányzás, erősportok,…).

Élelmiszer ORAC értékei

Mivel a tudomány jelenlegi állása szerint az ORAC módszer állapítja meg legjobban az ételek bőrfiatalító hatását mi is ezt tartjuk elfogadottnak. Fogyassz tehát rendszeresen ezekből a magas antioxidáns tartalmú suferfood-okból. Figyelj arra is, hogy ezek az értékek a napon érett gyümölcsökre, zöldségekre vonatkoznak! A szupermarketekben gyakran vásárolható etilénes kezeléssel utóérlelt gyümölcsök csak töredékében tartalmaznak mikrotápanyagokat.

Méregteleníts, de okosan!

Isten óvjon a mindenféle léböljt kúráktól, pránaista szeánszoktól és egyéb valójában káros módszerektől! Egyszerűen csak étkezz a clean eating elvei szerint! Fogyassz sok rostot, mert bélrendszeredből hatékonyan távolítják el a szennyeződést. A legjobb rostforrások: zab, bulgur, kelbimbó, borsó, bab, brokkoli, kókusz. Egyél változatosan mindenféle nyers zöldséget, gyümölcsöt is, mert az ezekben lévő fitonutriensek egymást segítve harcolnak a szervezetben levő méreganyagok ellen. Igyál naponta zöld teát, 3-4 naponta csalán teát anyagcsere javító hatásuk miatt. Ennyi méregtelenítés bőven elég, a lényeg az, hogy rendszeres legyen!

Jó zsírok a haj, körmök és a bőr barátai

Az már régóta ismert, hogy az Omega 3 zsírsavak védik a haj és a körmök szépségét és a bőr rugalmasságát is elősegítik. Omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások: lazac, tonhal, szardínia, makréla, hering, pisztráng, kagyló, tőkehal, rák, fűvel táplált állatok húsa, tojás. Vigyázni kell azonban, mert itt érvényes a jóból is megárt a sok elve! Omega-3 zsírsavakból egy napra bőven elég például egy marék mandula, vagy dió, vagy egy 200g-os lazacfilé. Ha ez nincs meg, akkor érdemes táplálékkiegészítőket bevinni, mint pl. ez az Omega-3 kapszula.

Mit tehetsz még?

Táplálékkiegészítők jól jöhetnek, akkor, amikor nem elérhetőek friss napon érlelt gyümölcsök. A szépségre gyakorolt hatásuk miatt a vitaminok közül az A és a C vitaminok a legfontosabbak. A C-vitamin nem csak erős antioxidáns, de segíti a kollagén bőrbe épülését, ezáltal „babásítja” a bőrt. Mi napi összesen fogyasztott 1000-1500g-ot ajánlunk (egyes örült elméletek szerint 4-5g is szükséges, viszont ez hosszútávon káros hatásokkal bír.), az A vitamin pedig segíti a sejtépítés és színt ad a bőrnek. Egy másik hasznos és elsősorban táplálék kiegészítéssel pótolható anyag a Q10, ami a 25 éven felüliek számára jön jól. A Q10 szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában és csökkenti az oxidatív stresszt, azaz antioxidánsokhoz hasonlóan segít fiatalon tartani a sejteket. A Q10 csak 25 éves kor fölött csökken szervezetünkben, ezért szedése fiatalon értelmetlen. A fehérjepótlás is kulcsfontosságú! Fogyassz legalább 1,5g protein naponta testsúly-kilogrammonként, mert a proteint felépítő aminosavak optimalizálják a kötőszövet felépítést, ezáltal feszesítik a bőröd.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: