A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Ezért a glutamin után a második leggyakoribb aminosav az izomszövetben.
A taurin csökkenti az izomszövetek lebomlását, valamint növeli az izomerőt-és tömeget Utánozza az inzulin szerepét és segíti az aminosavak és a glükóz izomsejtekbe jutását. Közkedveltségét azonban annak köszönheti, hogy jelentősen Javítja az agyi funkciókat és a memóriát, illetve a tanulási képességet is. Azonnali hangulatjavító hatású aminosav. A taurin segít agyi impulzusokat létrehozni azzal, hogy a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium sejtekből történő ki-és beáramlását segíti.
A taurin természetes úton termelődik testünkben. Ugyancsak előfordul a tojásban, a halban, a húsban és a tejben, azonban semmilyen növényi eredetű fehérje nem tartalmazza. A legtöbb energiaitalhoz adagolják, azonban ma már széles kínálatban elérhető jóval egészségesebb táplálékkiegészítők formájában is.
A taurin hatását fokozza ha cinkkel egyidejűleg fogyasszák, azonban extrém magas mennyiségek toxicitást okoznak, ami hasmenést, depressziót, rövid távú memóriavesztést és fekélyt eredményezhet.