A laktóz a tej és tejtermékekből származó természetes cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybél bolyhainak tövében található laktáz enzim bontja egyszerű szőlőcukorrá és galaktózzá, melyek már képesek a felszívódásra. Az emberek kb. 75%-ának valamilyen szinten nehézségeket okoz a laktóz emésztése, mely puffadásban, enyhe hasfájásban jelentkezik. (Az arány egyébként földrészenként eltérő. az észeki országokban csak 5%, míg Afrikában 90% fölötti. Magyarországon pedig 60%). Komolyabb laktózérzékenység is kialakulhat pl. túl gyakori fogyasztás miatt. Ekkor a tünetek súlyosbodnak, akár folyamatos hasmenést, hányingert, erős fájdalmakat is okozhat. Ezért javasoljuk a tejtermékek fogyasztását elhagyni, vagy heti 2-3 alkalomra csökkenteni.
A 0,1g érték alatti tejtermékeket laktózmentesnek tekintjük. Ez főként sajtoknál fordul elő. A kemény-sajtokban viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére lebomlik. A félkemény és lágy sajtokban pedig néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása. A nem sajtféle laktózmentes temrékeket hozzáadott laktázenzimmel teszik fogyaszthatóvá az arra érzékenyeknek.
Tejek (/100ml) | |
bivalytej |
4,9 |
tevetej |
4,8 |
tehéntej |
5,2 |
anyatej |
4,9-9,5 |
juhtej |
4,4–4,7 |
kancatej |
6,3 |
kecsketej |
4,0-4,9 |
Tejtermékek (/100g) | |
vaj |
0,6-0,7 |
író |
4 |
írópor |
42 |
creme fraiche |
2,0-2,4 |
creme double |
4,5 |
Ricotta |
0,5 |
zsíros tej |
4,5 |
fetasajt |
0,5 |
friss sajtok (10-70% zsírtartalommal) |
2,0-3,8 |
joghurtkészítmények |
3,0-5,4 |
parmezán sajt |
0,1 |
brie sajt |
0,1-1,8 |
camambert sajt | 0,05-1,8 |
chedar sajt | 0,6 |
feta sajt | 0,1< |
gouda sajt | 0,1< |
gorgonzola sajt | 0,1< |
ementáli sajt | 0,1< |
eidami sajt | 0,1< |
mozzarella |
0,1-3,1 |
Orda | 0,6 |
roquefort sajt | 0,1< |
kefír |
3,5-6,0 |
sűrített tej (7,5% zsír) |
9,5 |
sűrített tej (10 % zsír) |
12,5 |
sovány túró |
4,1 |
tejpor (teljes tej por) |
35 |
tejpor (sovány) |
51 |
tejsavó |
4,4-5,2 |
savópor |
66 |
kávétejszín |
4 |
tejföl |
3,5 |
ömlesztett sajtok (10%) |
3,8 |
ömlesztett sajtok (40%) |
3,2 |
sovány túró |
3,0-3,5 |
túró (20% zsír) |
2,0-3,3 |
túró (40% zsír) |
2,0-3,1 |
túró (10-70% zsír) |
2,0-3,8 |
édes tejszín |
2,7-3,5 |