Telített zsírsavak

Azok a zsírok, amelyekben nagy a telítettség aránya, szobahőmérsékleten kemények, és főleg állati zsírokból származnak (vaj, zsír, sajt, felvágottak), de ide tartozik a pálmazsír is. Azok a táplálékok, amelyek ilyen zsírokból jönnek létre, megtalálhatók a kétszersültekben, süteményekben, kalácsokban. 

A telített zsírsavak (mint például a palmitinsav) nem tartalmaznak kettős kötéseket vagy más funkciós csoportot a karboxilcsoporton kívül. Azaz az omega-szénatomhoz három (CH3–), a többihez (a karboxilcsoport szénatomját kivéve) kettő-kettő hidrogénatom (–CH2–) kapcsolódik. A telített zsírsavak egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, így lehetővé teszik az élőlényeknek (elsősorban az állatoknak), hogy zsír formájában nagy mennyiségű energiát raktározzanak viszonylag kis helyen.

A telített zsírsavakat tartják a szívbetegségek okozóinak, mert ezek növelik a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét a vérben. A telített zsírsavak fogyasztása a következő betegségeket eredményezheti: túlsúly, érelzáródás, magas koleszterinszint, szív- és érproblémák, férfiaknál merevedési zavarok. Egészségünk érdekében szorítsuk minimálisra ezen zsírok bevitelét! Kerüljük a vajakat, margarinokat, bármit ami pálmazsírt tartalmaz és a zsíros húsokat.

Fajtái:

  • Ecetsav    
  • Propionsav    
  • Vajsav        
  • Valeriánsav    
  • Kapronsav    
  • Önantsav    
  • Kaprilsav    
  • Pelargonsav    
  • Kaprinsav    
  • Undekánsav    
  • Laurinsav    
  • Tridekánsav    
  • Mirisztinsav    
  • Pentadekánsav    
  • Palmitinsav    
  • Margarinsav    
  • Sztearinsav    
  • Nonadekánsav    
  • Arachinsav    
  • Heneikozánsav    
  • Behénsav    
  • Trikozánsav    
  • Lignocerinsav    
  • Pentakozánsav    
  • Cerotinsav
     
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: