Tervezd a futást hosszútávra! Tippek kezdőknek

Fuss neki!

A futás a gyermekek egyik kedvenc mozgásformája, az iskolás évek testnevelés órái után azonban legtöbbünk mégis örökre száműzi az életéből. Pedig filléres sport, áldásos hatása megmutatkozik az állóképesség növelésében, de fogyásra is kiváló. Ha úgy döntünk, felvesszük a (nyúl)cipőt, itt az idő hogy megtudjuk, mitől lesz igazán élvezetes.

A futással remekül formába hozhatjuk magunkat és fenntarthatjuk a súlyunkat. Leghatékonyabb módja a hosszútávfutás, ami elsőre talán riasztónak tűnhet. Az alábbi tippeket azért gyűjtöttem össze, hogy kezdők minél kevesebb akadályba ütközzenek, általa pedig minél hamarabb örömüket leljék ebben a nagyszerű sportban. 

Modell: Ambrus Panna Luca
Fotó: Ferge Fotó

 

  • Megfelelő cipő 

A futás alapfeltétele hogy a talpív, boka és lábfej végig megfelelő pozícióban maradjon. Egy jó futó  cipő nélkül a lábunk könnyen megfájdulhat ami akár sérüléshez is vezethetEzért nyugodtan kérj a sportboltban tanácsot, segítsenek kiválasztani az edzés stílushoz (terep, intenzitás, igénybevétel gyakoriság) és testfelépítésedhez leginkább illőt.  

Amennyiben ízületi fájdalommal küzdesz, esetleg görbe lábujjaid vagy bokasüllyedésed van, jó eséllyel ortopéd vagy lábállást javító futó cipőre lesz szükséged. Ha visszatérő fájdalmat érzel futás közben, mindenképp jelezd a háziorvosodnak! 

 

 

Modell: Ambrus Panna Luca
Fotó: Ferge Fotó

 

  • Hidratálj 

Amikor futás alatt nincs elegendő folyadék a szervezetedben, a mozgásod lassabb, lomhább lesz, ezáltal kevésé élvezetes és hatásos. Ezért próbál másfél dl vizet meginni 15 percenként, illetve ennél többet, ha nagyon melegben, párás időben futsz. A legegyszerűbb módja a folyamatos víz pótlásnak, ha beszerzel egy erre alkalmas palackot (létezik övre csatolható fajta) így mindig kéznél lesz és nem felejtkezel el róla. 

 

  • Tedd szórakoztatóvá  

Különösen a hosszútáv futás egy idő után unalmassá válhat, ez pedig kedveletlenné, sőt akár nyugtalanná is tehet. Lelkesítsd magad inspiráló zenékkel, podcast-el, hangoskönyvekkel. Legjobb, ha elhívod egy barátodat futni! 

Modell: Ambrus Panna Luca
Fotó: Ferge Fotó
  • Lassíts a tempón 

Ellentétben a rövidtávfutással a hosszútávfutás lényege a teljes táv teljesítése, emiatt a sebesség kevésbé számít. Igyekezz beállni egy nyugodt ütemremelyet végig tartani tudsz és ne aggódj az idő-táv miatt. Ha végképp nem bírod, egy rövidebb séta is belefér. Néhány perc gyaloglás után újult erővel tudod majd folytatniNe fuss kifulladásig, helyette próbálj 30-40 percet folyamatosan kocogni. 

 

  • Kényelem

Mielőtt elindulsz szabadulj meg mindentől, ami idegesíthet a futás alatt. Ne engedd, hogy a főnököd, az időjárás, a kényelmetlen futónadrág vagy rosszul illeszkedő sportmelltartó rányomja bélyegét a kedvedre. Szánj időt a testi lelki komfortérzet kialakítására mielőtt elindulsz. Így képes leszel a futásra összepontosítani az apró bosszantó dolgok helyett. Nyáron használj naptejet leégés és a nap egyéb károsító hatásaival szemben.

Modell: Ambrus Panna Luca
Fotó: Ferge Fotó

Rajta! 

Az egészség kulcsa a kezedben van, ha elkezded az már fél siker, a többi a kitartáson múlik. Meglátod a futás hamar szokásoddá válik, semmi sem fog zavarni, sőt majd alig várod, hogy egy stresszes nap után végre kifuthasd magad. Kitisztulnak a gondolataid és optimistán nézel majd a világra, sőt remek ötletek születnek majd benned.

 

Hallgasd meg a futással, kerékpározással, sporttal kapcsolatos podcastunk-et: https://kezdjfitteletet.hu/kezdj-fitt-eletet-podcast/

Kövess Instagramon: https://www.instagram.com/kezdjfitteletet/

Facebook: https://www.facebook.com/kezdjfitteletet

Pinteresten: https://hu.pinterest.com/kezdjfitteletethu

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: