A petrezselyemgyökér az alaplevek egyik meghatározó összetevője, sokaknál a répa testvéreként bukkan fel a konyhában. Leginkább levesekhez használjuk, ugyanakkor érdemes őt időről időre kiszakítani a megszokott keretekből, mivel a petrezselyemgyökér aromás és tápanyagdús zöldségként bőven rejt még magában felfedeznivalót!
Egy réges régi magyar zöldség
A petrezselyemgyökér – vagy időnként fehérrépának is nevezett gyökérzöldség – a Földközi-tenger mentén őshonos. Ezen a vidéken egyébként a mai napig megtalálható vadon élő rokona. A petrezselyem mára az egész világon elterjedt. Magyarországon az egyik legrégebb óta használt zöldségként tartjuk számon.
A növény levele és gyökere egyaránt fogyasztható, bár ma már inkább olyan fajtákat termesztenek, amelyek vagy sok levelet vagy szép, vaskos gyökereket növesztenek.
Petrezselyemgyökérrel a mellékvesék és a pajzsmirigy egészségéért
A petrezselyemgyökér fűszeres illatú és ízű, ami magas illóolajtartalmának köszönhető. Ami miatt nem érdemes a tányér szélére tolnod, az többek között a magas E-vitamin tartalom. Ez az antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin véd a szabadgyökök káros hatásaitól, valamint szerepet játszik a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzésében.
A gyökérpetrezselyem a kiemelkedő E-vitamin tartalma mellett bővelkedik még A- és C-vitaminban is. A benne található karotin miatt különösen a hideg hónapokban érdemes fogyasztani, ugyanis ez segít fokozni a szervezet védekezőképességét.
A petrezselyemgyökér természetes vizelethajtó hatása révén segíti a felesleges víz- és toxinok kiürülését a szervezetből, ami jótékonyan hat a vesék és a húgyutak egészségére.
A vérnyomás szabályozásában is szerepe van a benne található káliumnak köszönhetően. A kálium ugyanakkor támogatja a megfelelő májműködést, és az emésztőrendszert is karbantartja. Utóbbira a magas rosttartalom is hatással van, amiből a legtöbb növényhez hasonlóan, a petrezselyemgyökér sem szenved hiányt.
A gyökérpetrezselyem fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek segítik a gyulladások csökkentését a szervezetben. Ha nyersen fogyasztod, akkor a mellékvesék és a pajzsmirigy működését is támogatod.
A petrezselyemgyökér nem csak levesben jó!
Mivel a petrezselyemgyökér hidegtűrő növény, a téli hónapokban is könnyen beszerezhető és sokféle módon beépíthető az étrendbe. A leveseken túl bátran használd salátákhoz, pürékhez, vagy próbáld ki sütőben sütve egyfajta alternatívaként burgonya helyett!
Mi most egy nem hétköznapi, mégis egyszerűen elkészíthető receptet mutatunk Neked: Lazacfilé petrezselyemgyökér-pürével