A fogyni és izmosodni vágyók körében sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy a csirke-rizs kombináció az alappillére a diétának, holott ez koránt sincs így. Érdemes tisztában lenni vele, hogy Magyarország a víziszárnyasok fellegvára, a kacsa- és libahús jótékony hatásai mellett pedig nem lehet elmenni szó nélkül, ráadásul változatos elkészítési módjai mellett igencsak gazdag fehérjében és vitaminokban.
Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Ismerősen cseng, ugye? November 11-én tehát érdemes odafigyelni, hogy kerüljön az asztalra libahús, no nemcsak a tradíció miatt, melynek gyökerei egészen 1171-re nyúlnak vissza, hanem azért is, mert a kacsa- és libahús értékes tápanyagokat tartalmaz. Fontos azonban leszögezni: a víziszárnyasok fogyasztása egész év során javallott.
Márton-napi lakoma
Az első valóban hiteles írásos feljegyzések szerint a 12. században egészen biztosan tartottak Márton-napi libalakomákat, ugyanis november 11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, és mellé egy-egy libát, a tradíciói tehát egészen idáig nyúlik vissza.
Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnapja is egyben, ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a hagyományok szerint a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával.
Miért érdemes egész évben libát fogyasztani?
A liba Magyarország egyik fontos exportcikke, nem hiába, ugyanis kifejezetten ízletes táplálék, mája gasztronómiai ínyencségnek számít. A húsa fogyasztása a magas energiatartalma miatt a nagyobb állóképességet igénylő sportok előtt igencsak hasznos, ráadásul gazdag rostban, ami fontos részét képezi az egészséges táplálkozásnak. Magas fehérjetartalma (100 grammban 22,8 gramm) okán diéta alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, azonban fontos tisztában lenni vele, hogy a hús minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától és táplálásától is.
A libahús gazdag értékes tápanyagokban
A víziszárnyasok zsírját gyógyászati célokra is használják, a libazsír például jótékony hatással bír a bőr ekcémás tüneteinek enyhítésére. Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a liba húsa gazdag vitaminokban, vas-, réz- és cinktartalma pedig segíti a vérképződést. A gasztronómia élményen túl, mely a fogyasztása esetén garantált, a szív és érrendszerek egészséges állapotának megőrzését is hivatott fenntartani.
Miért pont a magyar liba és kacsa?
A hízott libamáj hungarikum, de a Márton napi libacomb is igen kedvelt fogás a magyar háztartásokban, illetve egy igazi, „roséra” sült kacsamell is majdnem minden étterem étlapján szerepel. Hazánkban a hízott víziszárnyas-termékek előállítása több évszázados múltra tekint vissza. Magyarország a hízott víziszárnyas termelés tekintetében a világ legmeghatározóbb országai közé tartozik. Kiemelendő, hogy a hízott liba előállításban hazánk tartósan az első, és a hízott kacsa előállításban is a világ élvonalába tartozik.
A kacsahús rendkívül nagy népszerűségnek örvend hazai viszonylatban
Franciaországban és az európai csúcsgasztronómia területén a hús mellett a kacsamájat is nemes alapanyagként használják. Fogyasztása jótékony hatással bír az idegrendszer és az immunrendszer állapotára, ugyanis a húsa gazdag szelénben. Azok számára, akik vashiányban szenvednek, a kacsa egy remek választás lehet, hiszen nemcsak vasban, de cinkben is gazdag. Továbbá tele van különféle B vitaminokkal, találhatunk benne B1, B2, B4 és B5 vitaminokat is, melyek segítik az emésztésünket, a máj- és veseműködést, de segíthetnek az álmatlanság megoldásában is.
Az egészségügyi szempontokon túl azonban fontos kiemelni, hogy a víziszrányasok a magyar gasztronómia csúcstermékei közé tartoznak, hiszen burgonyapürével és párolt lilakáposztával tálalva az ízorgia garantált. Együnk minél több magyar terméket, vigyázzunk az egészségünkre, és természetesen élvezzük az ízeket. És ne feledjük: ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, ha borús, borongós télre számíthatsz.
A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.